Breu història

fletxa_esq     fletxa_dre


Pel que fa a la seva història, no es té massa informació del període anterior a l’arribada dels europeus, però es creu que foren colonitzades per micronesis en successives onades migratòries. El primer europeu a trepitjar les Illes Marshall fou el navegant espanyol Alonso de Salazar el 1526, però l’intercanvi amb les illes va ser mínim fins a finals del segle XVIII quan van desembarcar els anglesos capitanejats per John Marshall (que donaria nom a les illes) i Thomas Gilbert.

L’any 1874 els poders internacionals van reconèixer la sobirania espanyola sobre les illes com a part de les Índies Espanyoles de l’Est, però això no va impedir que l’Imperi Alemany establís una base comercial permanent i que les Marshall fossin declarades protectorat alemany l’any 1885. El protectorat alemany establia un pacte segons el qual el govern de les illes continuava a càrrec dels caps tribals.

El 1914, amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, els japonesos van assumir el control militar dels principals atols i aquest control va quedar reforçat després del Tractat de Versalles pel qual Alemanya perdia totes les seves colònies al Pacífic. Durant la Segona Guerra Mundial van tenir-hi lloc importants batalles entre els exèrcits dels Estats Units i el Japó. Un cop acabada la guerra, els Estats Units, com a bàndol vencedor, es va fer càrrec de la seva administració.

L’any 1947 el govern dels Estats Units va arribar a un acord amb el Consell de Seguretat de l’ONU per administrar les Illes Marshall com a Territori en Fideïcomís de les Illes del Pacífic. Entre 1946 i 1958 van tenir lloc en alguns dels atols 67 proves nuclears que van fer que aquest indret paradisíac fos considerat per la Comissió de l’Energia Atòmica dels Estats Units com al lloc més contaminat per radiació del planeta.

 

Sailing_Canoe_and_Crew,_Jaliut_Lagoon,_Marshall_Islands_(1899-1900)"Marshall Group, Jaliut Lagoon, crew of sailing canoe in primitive costume" from http://www.photolib.noaa.gov/htmls/fish7612.htm

El 1979 els Estats Units van reconèixer la Constitució i el govern de la República de les Illes Marshall i el 1986 va entrar en vigor el Tractat de Lliure Associació que concedia a la República de les Illes Marshall la seva plena sobirania. El procediment de la independència va acabar formalment en el dret internacional el 1990, quan l'ONU va donar per finalitzada oficialment la condició de tutela.