Festival MOT

Festival MOT

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona va organitzar l’exposició “Vides miNÚScules” com a part de les activitats del Festival MOT (Festival de Literatura Girona-Olot), que es va celebrar entre els dies 7 i 16 d’abril de 2016.

Es va tractar d’una exposició de fotografies de gran format que es podien contemplar al carrer, concretament al tram del viaducte comprès entre el passeig de José Canalejas i l’avinguda de Ramon Folch.

“Vides miNÚScules” va constar de 14 plafons que s’instal·laren en un espai urbà singular com són els pilars del viaducte del tren. Aquests plafons reproduïen en gran format alguns dels retrats realitzats en els estudis fotogràfics gironins Fotografia Unal i Foto Lux, entre la dècada dels 20 i els 40 del segle passat. Cadascun dels retrats anava acompanyat d’un text literari que establia un diàleg amb la imatge, obra de l’escriptor i professor de la UdG, Lluís Muntada, que fou també el responsable de la selecció de les fotografies.

Aquesta exposició va ser possible gràcies a la tasca duta a terme durant anys, al CRDI, dedicada a la conservació i digitalització de milers de retrats procedents de les galeries fotogràfiques gironines. Una mostra de la difusió d’aquest llegat la trobem en la pàgina web “Els nostres ancestres” que ofereix a la consulta més de 27.000 retrats del fons Fotografia Unal, datats entre 1861 i 1940.

L’edició del MOT de 2016 (la tercera) portava per títol “Escriure vides”. Tal com expressava el títol, l’eix central del festival era reflexionar sobre els mecanismes que ofereix la ficció en la reconstrucció d’una vida. En aquest sentit, l’exposició organitzada pel CRDI connectava plenament amb aquesta reflexió. En paraules de Lluís Muntada, “no hi ha vides minúscules, ni ningú vertaderament anònim, sinó ombres gegantines, existències providencials i còsmiques des de la seva menudesa. Rescatar aquestes cares, aquestes vides, és polir un esquerdill de vidre per recuperar el gran cristall del món”.

Festival MOT 2017

 

festival_MOT_2016