Ràdio Girona

Ràdio Girona va néixer com a una filial de Ràdio Associació de Catalunya (Barcelona) amb el nom de EAJ 38 Ràdio Girona. Va emetre per primera vegada el 10 de desembre de 1933, amb una locució de Francina Boris.
Els primers estudis de l'emissora estaven situats al número 6 del carrer Carreras Peralta però ben aviat es van traslladar al número 10 del carrer de la Força. El primer director va ser Alexandre Figa i els primers locutors Jordi Carreras i Francina Boris.
Durant l'època de la segona república varen col·laborar intel·lectuals com Jaume Vicens Vives, Carles Rahola, Joaquim Pla Cargol o Miquel de Palol, entre d'altres. El 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil, la ràdio es va convertir en un instrument de propaganda política i a finals d'aquell any la Generalitat es va apropiar de les emissores de Barcelona i, en ser-ne filial, també de la de Girona. En el transcurs de la guerra la ràdio va servir com a instrument per narrar la crònica de guerra i per alertar els ciutadans dels bombardejos de l'aviació enemiga.
El mes de febrer de 1939 les tropes franquistes van entrar a Girona. Amb el canvi de règim EAJ 38 va passar a dir-se Radio España Gerona i fou nomenat un nou director, Emili Banda Moras. També en aquell moment van arribar nous locutors com Joan Viñas i Amàlia Reixach. Les emissions passaren a ser en castellà i els continguts es van omplir de propaganda franquista.
Fins als anys setanta tota la ràdio que es feia era en castellà, amb l'excepció d'alguns programes on s'atrevien a introduir el català en els personatges de ficció. L'any 1963 Ràdio Girona es va integrar en la cadena SER. A través de la mateixa freqüència es compartien les emissions de producció pròpia amb les que venien de la SER, de manera que Ràdio Girona va anar ampliant paulatinament les hores d'emissió fins a completar una programació ininterrompuda de 24 h.
El 8 de desembre de 1978 la ràdio s'instal·là en l'àtic del número 11 de la plaça Pompeu Fabra i l'any 1993 s'inauguraren els actuals estudis de la plaça Josep Pla.


Viquipèdia


Accedir a la descripció ISAD(G)


© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.