RÓdio Girona

RÓdio Girona va nÚixer com a una filial de RÓdio Associaciˇ de Catalunya (Barcelona) amb el nom de EAJ 38 RÓdio Girona. Va emetre per primera vegada el 10 de desembre de 1933, amb una locuciˇ de Francina Boris.
Els primers estudis de l'emissora estaven situats al n˙mero 6 del carrer Carreras Peralta per˛ ben aviat es van traslladar al n˙mero 10 del carrer de la Forša. El primer director va ser Alexandre Figa i els primers locutors Jordi Carreras i Francina Boris.
Durant l'Ŕpoca de la segona rep˙blica varen colĚlaborar intelĚlectuals com Jaume Vicens Vives, Carles Rahola, Joaquim Pla Cargol o Miquel de Palol, entre d'altres. El 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil, la rÓdio es va convertir en un instrument de propaganda polÝtica i a finals d'aquell any la Generalitat es va apropiar de les emissores de Barcelona i, en ser-ne filial, tambÚ de la de Girona. En el transcurs de la guerra la rÓdio va servir com a instrument per narrar la cr˛nica de guerra i per alertar els ciutadans dels bombardejos de l'aviaciˇ enemiga.
El mes de febrer de 1939 les tropes franquistes van entrar a Girona. Amb el canvi de rŔgim EAJ 38 va passar a dir-se Radio Espa˝a Gerona i fou nomenat un nou director, Emili Banda Moras. TambÚ en aquell moment van arribar nous locutors com Joan Vi˝as i AmÓlia Reixach. Les emissions passaren a ser en castellÓ i els continguts es van omplir de propaganda franquista.
Fins als anys setanta tota la rÓdio que es feia era en castellÓ, amb l'excepciˇ d'alguns programes on s'atrevien a introduir el catalÓ en els personatges de ficciˇ. L'any 1963 RÓdio Girona es va integrar en la cadena SER. A travÚs de la mateixa freqŘŔncia es compartien les emissions de producciˇ pr˛pia amb les que venien de la SER, de manera que RÓdio Girona va anar ampliant paulatinament les hores d'emissiˇ fins a completar una programaciˇ ininterrompuda de 24 h.
El 8 de desembre de 1978 la rÓdio s'instalĚlÓ en l'Ótic del n˙mero 11 de la plaša Pompeu Fabra i l'any 1993 s'inauguraren els actuals estudis de la plaša Josep Pla.


Accedir a la descripciˇ ISAD(G)


© 2018 Ajuntament de Girona - Plaša del Vi, 1 - 17004 GIRONA.