Girona se suma al Remembrance Day, el dia que recorda les proves nuclears dels Estats Units a les Illes Marshall

DIMECRES 1 DE MARÇ DE 2017

L’Ajuntament de Girona, com a col·laborador en la digitalització i preservació del fons del Tribunal de Reclamacions Nuclears de les Illes Marshall, se suma al record del poble marshallès.

El dia 1 de març a la República de les Illes Marshall és festa nacional. Se celebra el Remembrance Day (conegut també com el Nuclear Victims' Day i Nuclear Survivors' Day), el dia en què es recorda el patiment de la nació a causa de les proves nuclears de l’exèrcit dels Estats Units, que van tenir lloc entre 1946 i 1958. En aquest temps es van dur a terme 67 proves nuclears que van tenir una potència 7.000 vegades superior a la bomba llençada sobre Hiroshima. Diversos atols com Enewetak, Bikini, Rongelap o Utrik van quedar afectats i la seva població va patir les conseqüències.

El dia 1 de març, concretament, es va detonar la bomba Castle Bravo, amb una potència de 15 megatones, 1.000 vegades superior a la bomba d’Hiroshima. L’operació Bravo va tenir greus conseqüències sobre els habitants de les Illes Marshall, ja que els vents van portar una pluja de cendra radioactiva sobre diversos atols, i una part de la població va resultar irradiada.

L’any 1988 es va crear el Tribunal de Reclamacions Nuclears per decidir sobre el programa de compensacions que el govern dels Estats Units havia de pagar als habitants de les Illes Marshall. L’octubre de 2012 l’Ajuntament de Girona va signar un conveni amb el Tribunal de Reclamacions Nuclears per tal de digitalitzar i preservar tota la documentació audiovisual i sonora generada pel mateix tribunal. És per això que sentim una vinculació especial amb el poble marshallès i ens afegim al record d’uns fets que mai s’haurien de tornar a repetir.

Fons del Tribunal de Reclamacions Nuclears de les Illes Marshall.

© 2018 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.