Un record per a Terry Broch i Carles Fontserè

DIMECRES 4 DE MAIG DE 2016

Dimecres passat, 27 d'abril va morir Terry Broch, companya del cartellista Carles Fontserè.

Terry Broch va néixer als Estats Units. Als anys cinquanta va conèixer Carles Fontserè al Centre Català de Nova York. L'any 1973 la parella va instal·lar-se en una masia de Porqueres, al Pla de l'Estany, on l'artista tenia el seu taller.



Actualment treballava en la preservació i difusió del llegat artístic i fotogràfic de Carles Fontserè. Havia estat traductora de diversos treballs literaris a l'anglès. L'any 1964 es va publicar la seva traducció a l'anglès de l'obra de Josep M. Gironella Los fantasmas de mi cerebro, amb el títol Phantoms and Fugitives: Journeys to the Improbable. En el fons documental de Josep M. Gironella Pous, custodiat a l'Arxiu Municipal de Girona, hi ha una carta del 2 de maig de 1963 de l'editorial americana Sheed and Ward dirigida a l'escriptor on se li proposa Terry Broch com a traductora de la seva obra Mujer, levántatate y anda a l'anglès.



Precisament aquest any es commemora el centenari del naixement del Carles Fontserè Carrió. Carles Fontserè és considerat un dels referents del cartellisme de la Guerra Civil, a més d'escenògraf, fotògraf i pintor. Exiliat a la fi de la Guerra Civil, després del seu retorn a Catalunya l'any 1973 va reivindicar sempre la memòria de l'antifeixisme català i el retorn dels papers de Salamanca, entre els quals hi havia algun dels seus cartells.



També aquest any es compleixen els 70 anys de la reedició de l'obra La fi del món a Girona de Joaquim Ruyra. Fou publicada a París, com a símbol de la literatura exiliada, amb un pròleg de l'escriptor i polític Rafael Tasis i il·lustrada amb litografies de Carles Fontserè, dos dels milers de catalans que van haver d'exiliar-se després de la Guerra Civil. L'any 2015 Jordi Dalmau va fer donació d'un exemplar del llibre a l'Arxiu Municipal.



Podeu veure alguns retrats de Carles Fontserè custodiats al CRDI fent clic aquí.



Imatge: Il·lustració de l'obra de Joaquim Ruyra, La fi del món a Girona, París, 1946. Litografia de Carles Fonteserè.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.