Family Photo Talks (Projecte Kaleidoscope). Fotografia europea dels anys 50

DILLUNS 28 D'OCTUBRE DE 2019

Taller sobre fotografia familiar.

El passat 24 d'octubre, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) va organitzar un taller sobre fotografia familiar que s’emmarca en el projecte European Kaleidoscope, centrat en la fotografia europea dels anys 50, en el qual el CRDI participa. El projecte va ser conduit per Susanna Muriel, especialista en la didàctica sobre fotografia.

El taller va tenir molt bona resposta entre els participants, en una jornada centrada tant en la descripció i conservació de la fotografia, com en les narratives que es van crear a partir d'un exercici d'història oral.

En la primera part, més teòrica, partint de la idea que la fotografia familiar neix per ser utilitzada, es va fer una exposició sobre les diferents marques que pot tenir una fotografia d’aquest tipus. Aquestes fotografies poden està tallades, doblegades, pintades, tenir marques de xinxetes, escrites, etc., en definitiva, marques que ens expliquen quin ha estat el seu ús i perquè presenten aquestes degradacions.

En la segona part, més participativa, a partir de les fotografies seleccionades pels participants, es va ensenyar a llegir les fotografies per les dues cares, tan pel contingut de la imatge com per la informació que dóna el suport. Les fotografies es van repartir entre els participants i cadascú va descriure, d’una forma objectiva, una de les imatges d’un dels companys. En algunes ocasions, també especulant sobre el contingut i basant-se en el coneixement de l’època. Posteriorment, el propietari de la fotografia explicava el que hi havia representat i el perquè l’havia seleccionat.

Per últim, els participants que duien els seus àlbum i capses de fotos familiars, els van mostrar a la resta i se’ls va donar unes pautes de com havien de conservar-les adequadament, ja que la majoria de contenidors utilitzaven materials àcids, un dels pitjors enemics per a la conservació de les fotografies. Com a alternativa, es van mostrar diferents exemples de com organitzar i conservar un àlbum familiar, amb diferents opcions: les fulles de polipropilè, polietilè o polièster, amb diferents distribucions de butxaques, o fulles de cartró, que permeten barrejar diferents formats en una mateixa pàgina. Imaginació al poder, però sempre utilitzant materials específics per la conservació de fotografies.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.