Obre l'exposició "Valentí Fargnoli: l'art en la fotografia"

DILLUNS 8 D'ABRIL DE 2019

Es podrà veure al Museu d'Història de Girona entre el 7 d'abril i el 9 de novembre de 2019.

El passat 7 d'abril el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona va inaugurar una exposició dedicada a la figura del fotògraf Valentí Fargnoli, al Museu d'Història de la Ciutat. Fargnoli és l'autor més important de les comarques gironines de principi del segle XX i una de les figures de la fotografia catalana de l'època. L'exposició s'ha fet coincidir amb l'any Fargnoli, que commemora els 75 anys de la seva mort.

L'exposició incideix en l'aportació del fotògraf gironí en l'àmbit de la fotografia patrimonial i artística i, alhora, posa en relleu la rellevant contribució de Fargnoli a un projecte de catalogació d'una ambició Intel•lectual sense precedents: el Repertori Iconogràfic d'Espanya. L'exposició conté, a més, tres audiovisuals que expliquen i recreen la seva biografia, la relació amb Adolf Mas i el treball de laboratori d'un fotògraf a principi del segle XX.

Sabem que el treball de Fargnoli com a fotògraf s'inicia al voltant de 1910 i que exerceix en diferents especialitats. La major part de la seva obra la va difondre a partir de postals fotogràfiques (9x14 cm) que exposava i venia a l’aparador de diversos comerços, com ara la farmàcia Pérez-Xifra, a Girona; l’hostal de ca l’Orench, a Maçanet de la Selva; a la sastreria de Begur o mitjançant el mateix capellà, al santuari de Rocacorba (Canet d’Adri, Gironès).

Fargnoli sempre va ser un fotògraf ambulant. Potser per vocació, però segur que per obligació. Mai no va estar al seu abast l’esforç econòmic que suposava la creació d’un estudi-galeria fotogràfic, i sembla improbable que la naturalesa del seu caràcter l’hagués permès d’exercir d’ajudant subaltern en algun laboratori.

Afortunadament, la seva professionalitat i el seu ventall de registres li van permetre donar resposta a multitud d’encàrrecs, que van molt més enllà de la fotografia patrimonial i abracen l’àmbit del retrat, individual i col•lectiu, la fotografia publicitària o el reportatge social. Fargnoli no es va estar de participar, i amb èxit, en un gran nombre de concursos fotogràfics, que juntament amb el prestigi, li reportaren uns ingressos econòmics gens negligibles. Les seves fotografies il•lustraren mitja dotzena de publicacions, tres de les quals eren signades per Carles Rahola.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.