L’Ajuntament de Girona rep el fons documental de Ferran Rahola i Auguet

DIMARTS 13 DE MARç DE 2018

Avui 13 de març de 2017 l’alcadessa i Peio Rahola i Fabra, fill de Ferran Rahola i Auguet i com a representant de la família, han signat la donació del fons documental a la ciutat.

Ferran Rahola i Auguet (Girona, 1914 - Reims, 1994) era fill de Carles Rahola i Llorens i Rosa Auguet i Farró. Format com a mestre a l’Escola Normal de Girona, l’any 1937 fou mobilitzat al front d’Aragó i el febrer de 1939 s’exilià cap a França. Després de passar pels camps d’Argelers i Bram s’instal·là finalment a Montpeller. L'any 1942 es casà amb Dolors Fabra, filla de Pompeu Fabra, del qual fou un actiu col·laborador. El 1954 es traslladà a Reims, juntament amb la seva família, on va viure fins la seva mort, l'any 1994. La guerra i l'exili el van fer abandonar la seva professió com a mestre, però mai va deixar de dibuixar i retratar a familiars, amics i coneguts.

El fons documental està format predominantment pels retrats i caricatures que realitzà al llarg de la seva vida, especialment a l’exili, tot i que també conté documentació textual i fotografies. El fons consta, en total, de 269 dibuixos i tres llibretes d’esbossos. La major part d’aquests dibuixos són retrats i caricatures de familiars i persones conegudes de Ferran Rahola fets a l’exili: al camp de concentració de Bram i, posteriorment, a Perpinyà, Montpeller i Reims. Entre les persones retratades podem identificar: Pau Casals, Pompeu Fabra, Josep M. Corredor, Carles Pi Sunyer, Carles Rahola, Antoni Rovira i Virgili, Miquel Santaló, Josep Tarradellas o Eugeni Xammar. En menor mesura hi trobem escenes familiars o dibuixos humorístics.

Entre la documentació textual destaca la correspondència i diversos escrits de Ferran, com un diari de classe que portava mentre va exercir de mestre entre 1935 i 1936 i diversos textos sobre política que firmà amb el pseudònim Josep Maria Alegre entre 1945 i 1946. També cal esmentar que les 62 fotografies del fons són retrats de Ferran Rahola, familiars seus o amics.

© 2018 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.