L'Ajuntament de Girona obre la consulta en línia del fons de vídeo de Narcís Sans Prats

DIMARTS 6 DE MARÇ DE 2018

Es tracta de més de 2.000 unitats documentals que estan disponibles al web de l'SGDAP i a la plataforma Europeana.

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP), ha activat la consulta en línia de la documentació en vídeo del fons de Narcís Sans Prats. Els treballs de catalogació del fons van acabar a finals de 2017 i avui ja es pot consultar en la seva totalitat tant al web de l’SGDAP com al de la plataforma Europeana.



Aquest fons de vídeo, generat per Narcís Sans Prats i el seu fill Miquel Sans Gutiérrez, està integrat per 1.340 cintes de vídeo en format U-matic que corresponen a 2.114 unitats documentals. Abraça la dècada que va des de 1981 a 1991 i significa la continuació del fons conservat en pel·lícula cinematogràfica, la cronologia del qual comença als anys cinquanta i acaba al 1980.



El fons és un testimoni audiovisual de la política municipal a la ciutat durant els anys de la transició democràtica. Així, per exemple, es poden trobar els plens de constitució de l’Ajuntament de Girona dels anys 1983 i 1987, un reportatge sobre els tres primers anys de govern de l’Ajuntament democràtic (1982) o actes institucionals que recorden la proximitat del règim anterior, com el lliurament de banderes constitucionals a la Guàrdia Civil (1982) o un reportatge sobre les classes de català als agents de la Guàrdia Civil (1986). També es fa palesa l’entrada a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) en actes com el lliurament de la bandera d’honor del Consell d'Europa a la ciutat de Girona (1984) o la visita dels ministres d’economia de la CEE a Girona (1989).



Un capítol remarcable de l’activitat renovadora a Girona és el de les inauguracions. En aquest fons trobem els actes d’inauguració del Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligants (1981), de la nova seu de La Caixa a Girona (1982), de l’edifici de la Policia Municipal de Girona (1982), dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat (1983), de la tercera fase del Museu d’Art (1984), de l’estació d’autobusos (1984) o de l’Escola Politècnica de Girona (1985), entre altres.



També són testimoni d’aquesta renovació els reportatges dedicats als projectes de rehabilitació urbana. Destaquen les més d’una vintena de cintes que contenen imatges de la reforma del passeig d’Olot i la plaça d’Europa, entre les quals hi ha l’enderrocament de la piscina de les Dominiques, la instal·lació de l’escultura “A Europa” d’Andreu Alfaro o la construcció del rellotge de sol de Josep Duixans. També hi ha reportatges d’obres a altres zones de Girona com l’avinguda Lluís Pericot, l’enderrocament de la fàbrica Grober i la posterior construcció de la plaça de la Constitució (actualment plaça de l’U d’Octubre de 2017) o la construcció dels Jutjats de Girona.



Narcís i Miquel Sans reberen diversos encàrrecs d’empreses per fer reportatges audiovisuals de les seves fàbriques, els quals ens ofereixen un important document sobre el teixit industrial de les nostres comarques als anys 80 del segle passat.



Cal destacar també l’àmplia representació del món artístic i cultural amb la presència de personalitats com els artistes Josep Maria Subirachs, Modest Cuixart o Joan Josep Tharrats, el poeta J.V. Foix, artistes polifacètics com Pau Riba o Carles Fontserè o el músic Xavier Cugat. Una menció a part mereix Salvador Dalí, ja que hi ha tot un seguit de cintes dedicades als últims anys de la seva vida, quan estava malat, i a la seva mort a Figueres.



Podeu accesdir al fons en el següent enllaç.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.