Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència"

23/07/2014


Ampliar imatge

 
Gestors de la documentació pública alerten que la informació ha d'estar ben endreçada a la xarxa perquè l'accés sigui real i fiable. Critiquen que s'obviï una gestió que és pionera a l'Estat espanyol

EMMA ANSOLA.
A les portes de ser aprovada, en un primer tràmit, pel ple del Parlament, la llei de transparència ja ha rebut les primeres crítiques. El toc d'alerta prové dels professionals que gestionen la documentació que generen les administracions públiques i que amb la nova llei s'haurà de posar a l'abast dels ciutadans a través de la xarxa mitjançant el que s'anomenen els portals de transparència.

Tanmateix, aquests experts adverteixen del perill que suposa bolcar informació sense tenir en compte la feina que al llarg de més de deu anys duen a terme aquests professionals que classifiquen i endrecen la documentació. Les principals veus crítiques provenen de l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya. Alguns d'aquests professionals formen part de la Comissió Nacional d'Accés, Avaluació i Tria Documental (CNAATD) que es va posar en marxa l'any 2001 i que a hores d'ara depèn del Departament de Cultura. Aquests experts es dediquen a endreçar i conservar la documentació a la xarxa i dissenyen la ruta de les dreceres per facilitar l'accés de la informació al ciutadà. Des d'un punt de vista tècnic, aquests professionals lamenten que la nova llei no vinculi “informació” a “documentació”, ja que sense aquesta última no es garanteix “la fiabilitat, la integritat i la traçabilitat” de la informació que es posa a disposició de la ciutadania, segons esgrimeixen en el text d'al·legacions que han traslladat als ponents de la nova llei.

D'altra banda, també reclamen que la CNAATD formi part de l'òrgan de control que ha de vetllar pel compliment de la nova norma. “Desvincular-la seria un error majúscul”, apunta Vicenç Ruiz, vicepresident de l'associació d'arxivers. Aquests gestors demanen que es “garanteixi l'encaix funcional” dels nous òrgans amb els que ja existeixen.

Els experts, de moment, encara esperen que les seves aportacions puguin ser incorporades en el nou text legislatiu durant el període d'esmenes que s'obre a partir de demà passat, quan el ple del Parlament doni llum verd a la tramitació de la llei. L'associació d'arxivers destaca que a Catalunya, des de fa trenta anys, s'han dedicat molts esforços a mantenir i endreçar els arxius. “Hem fet una tasca pionera, tenim una estructura d'estat que ara cal potenciar i no pas laminar com passarà si s'aprova la llei amb el redactat original”, denuncia Ruiz.

Membres de la ponència que han redactat la llei asseguraven ahir que ara tot just s'obre el període d'esmenes i que ben segur s'hi incorporaran les modificacions necessàries després de parlar amb tots els sectors implicats. “Volem optimitzar recursos i no pas suplir serveis”, explicava la diputada d'ERC, Gemma Calvet.

Extret de: Els arxivers recelen de la futura llei de transparència. El Punt Avui. 23/07/2014 

 TORNAR A DALT 

"Dues mostres i un film en el marc ‘Girona, ciutat d'arxius'" [+]
01/10/2014
"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 02/10/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat