Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya"

10/06/2014


Ampliar imatge

 
Els documents inèdits del papes Calixt III i Alexandre VI s'investigaran a l'ANC arran de la desídia del govern valencià

TERE RODRÍGUEZ.
La desídia i el desinterès de les institucions públiques han estat, una vegada més, els principals elements que s'han conjuminat perquè els valencians acabem perdent un tresor històric i cultural de valor incalculable. Els fons vaticans relatius a la històrica i mítica família dels papes Borja –procedents de l'Arxiu Secret Vaticà– van abandonar fa una setmana l'Institut Internacional d'Estudis Borgians (IIEB), amb seu a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, per ser traslladats de manera temporal a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Aquí, a partir del pròxim 1 de juliol, els paleògrafs Marina Toldrà i Ivan Parisi s'encarregaran d'inventariar els més de dos milions i mig de documents, que des del 2007 estan digitalitzats, i en espera d'una inversió pública que garantira un projecte d'investigació científica de llarg recorregut.

L'objectiu, però, no s'ha pogut aconseguir, perquè cap de les institucions a què s'ha adreçat l'IIEB –amb el suport de totes les universitats públiques valencianes, i fins i tot de la Universitat Catòlica– ha tingut una resposta positiva. Ni la Generalitat Valenciana, ni les diputacions de València, Castelló i Alacant, ni els ajuntaments de València, Xàtiva o Gandia, ni les extintes caixes valencianes (la CAM i Bancaixa) van considerar una prioritat difondre “un material de primera que donaria treball i futur a successives generacions d'investigadors”, va explicar el catedràtic d'història medieval de la Universitat de València Antoni Furió.

“Hem patit moltes decepcions i una manca de diàleg constant que ens han conduït a prendre aquesta decisió”, va indicar el secretari de l'IIEB, Eliseu Climent, que va xifrar en 20.000 euros anuals el treball que durà a terme a partir d'ara la institució dirigida per Josep Maria Sans Travé, a qui va agrair l'esforç i l'interès.

Antivalencians

Climent va confirmar que ja feia temps que rumiaven el trasllat, però que la decisió es va precipitar la setmana passada, quan l'alcalde de Gandia, el popular Arturo Torró, va ordenar desmuntar i traslladar l'escultura 25 d'abril. 1707. La figura de l'artista alcoià Antoni Miró rememora la derrota de les tropes austriacistes en la batalla d'Almansa.

Una ciutat, Gandia, a la qual l'IIEB va oferir la possibilitat d'implicar-se en l'estudi dels Borja, incloent-hi transformar el Palau Borja en un gran centre d'estudis que, fins i tot, podria allotjar els fons vaticans. Però Torró s'hi va negar i ahir Climent va tindre paraules molt dures per al batle gandià. “Un alcalde per qui no és prioritari el fons borgià en una ciutat borgiana que té el Palau dels Borja, però per qui en canvi és prioritari intentar desfer els símbols d'aquest país, ens ha impulsat a traslladar definitivament els arxius”, va insistir.
(...)

Text sencer a: L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya. El Punt Avui. 10/06/2014

 TORNAR A DALT 

"Dues mostres i un film en el marc ‘Girona, ciutat d'arxius'" [+]
01/10/2014
"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 02/10/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat