Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Català, prevere, universitari, amic"

01/04/2014


Ampliar imatge

 
XAVIER CASTILLÓN.
“Va ser un gran regal de Déu per a l'Església, per a la universitat i per la societat.” Ho va dir ahir el bisbe de Girona, Francesc Pardo, en el funeral de Modest Prats: un comiat multitudinari i emocionant a un home bo i savi. L'església del Mercadal de Girona, de la qual mossèn Modest havia estat rector, estava plena, al voltant de l'altar, de capellans, i a la resta del temple unes 600 persones l'omplien fins a l'últim racó: companys i amics universitaris, polítics de tots els colors, gent del món de la cultura i la comunicació, alcaldes i veïns de tots els pobles i parròquies on havia exercit el seu magisteri... Tanta varietat sociològica i ideològica subratllava el fet que en Modest s'hi feia i, si calia, polemitzava amb tothom, creients i no creients, d'extrem a extrem de l'arc parlamentari i més enllà, sempre amb l'esperit de reconciliació que ell mateix va reclamar com a orfe d'un home assassinat pels revolucionaris en la disbauxa de la Guerra Civil.

Des de la porta de l'església es va portar cap a l'interior el fèretre, un taüt tan senzill i sòlid com l'home que a dins iniciava el seu últim viatge. I va començar la cerimònia. Dos bons amics, Salomó Marquès i Francesc Pèlach, van fer les lectures de la missa, abans de donar pas al fragment de l'Evangeli de Sant Lluc sobre la mort i resurrecció de Crist. El bisbe Pardo es va referir als “tres grans amors” de Modest Prats: Jesucrist i la seva Església; la seva mare, Enriqueta Domingo –“Quasi bé, ja ho sabeu, l'única a qui feia cas”–, la família i els amics, i “la docència i l'estima per la llengua i per Catalunya”. “Que l'esperança es desperti com una melodia en el fons de la memòria”, va desitjar el bisbe.

Després de la missa, va haver-hi tres parlaments. Primer, un representant dels seus antics feligresos de Medinyà i Vilafreser va recordar mossèn Modest i la seva mare com persones que de seguida es van integrar en les seves comunitats. I va afegir: “En Modest era la veu que omplia el poble, era també la veu dels nostres pobles”, una veu que transmetia missatges de tolerància, solidaritat i compromís, com ha quedat plasmat al llibre Homilies de Medinyà.

A continuació, la professora Montserrat Terradas va parlar de la faceta “més civil” de Modest Prats, a tres bandes: com a “català demòcrata fins al moll de l'os”; com a “intel·lectual universitari” –“Estic segura que aquesta expressió no li agradaria”–, destacant la seva aportació a la creació de la Universitat de Girona, i també com a “amic entranyable i generós”. “Home culte, irònic, crític, agut... que parlava amb la paraula i la mirada, sempre estaves bé al seu costat”. “Estigues segur que el teu record ens empeny a treballar per un país independent, socialment avançat i obert a tothom, com tu volies”, va dir Terradas per acabar la seva intervenció.
(...)

Text sencer a: Català, prevere, universitari, amic. El Punt Avui. 01/04/2014

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 16/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat