Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als vençuts en la guerra"

20/03/2014


Ampliar imatge

 
Rosario Fontova i Armand Balsebre publiquen el llibre "Las cartas de la Pirenaica. Memoria del antifranquismo"

ANA MENDOZA/EFE.
En la llarga dictadura franquista, Radio España Independiente, més coneguda com la Pirenaica, va rebre per escrit milers d'esgarrifosos testimonis dels vençuts. Quinze mil d'aquelles cartes han estat analitzades ara en un llibre que constitueix "un gran fresc del sofriment dels perdedors".
"És la gran queixa col·lectiva dels represaliats del franquisme i no només des del punt de vista del càstig jurídic o carcerari sinó des del de les humiliacions a què van ser sotmesos", diu Rosario Fontova, autora amb el seu marit, Armand Balsebre, de Las cartas de La Pirenaica. Memoria del antifranquismo.
Publicat per Cátedra, el llibre conté una exhaustiva investigació sobre les gairebé 15.500 cartes que es conserven a l'Arxiu Històric del Partit Comunista d'Espanya, enviades per radiooients a la citada emissora clandestina del PCE, que va ser fundada el 1941 a Moscou "per combatre el feixisme en temps de guerra" i que el 1955 va traslladar la seva seu a Bucarest, on en va operar fins al 77, aindiquen els autors.
En aquests cartes hi ha "un testimoni inèdit de l'Espanya de la fam, la misèria i la repressió", comenta Balsebre, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de l'Autònoma de Barcelona.
"En aquests textos ens hem trobat amb el que pensava la gent comuna, que són els grans oblidats de la postguerra, els que no tenien cap manera d'expressar el que sentien més que escoltant aquella ràdio a la nit i sota d'una manta; segurament, perquè no els sentissin els veïns", afegeix Fontova, periodista especialitzada en temes culturals.
Els autors van ensopegar "una mica per casualitat" amb aquest "tresor documental" quan Fontova preparava un llibre sobre la història de la presó Model de Barcelona i va haver de consultar l'arxiu històric del PCE. Les cartes eren "parcialment conegudes", però la seva importància "havia estat menysvalorada".
Sí que s'esmenten algunes d'elles en "un complet llibre" de Luis Zaragoza sobre la història de Radio Pirenaica, aclareix Balsebre.
Per facilitar el treball d'investigació, el matrimoni va obtenir permís per fotografiar totes les cartes, que sumen un total de 39.000 quartilles. "Algunes tenen fins a 25 quartilles i expliquen la història de pobles sencers", afirma l'autora.
"Només un tres per cent de les cartes va resultar il·legible", i això que moltes estan escrites amb faltes d'ortografia i amb separació inadequada de paraules.
Els autors van comparar les quinze mil cartes amb els guions dels diferents programes de la Pirenaica (es conserven tots en el citat arxiu) per veure quantes d'aquestes missives s'havien llegit en la ràdio, encara que fos parcialment.
El llibre, de 600 pàgines i farcit de testimonis impressionants, conté paràgrafs o frases d'unes mil cartes. Més que suficient per fer-se una idea de com era la vida de milions d'espanyols en la postguerra, de les seves penúries econòmiques, de les seves angoixes i temors. I de les seves ganes de lluitar per intentar acabar amb la dictadura.
(...)

Text sencer a: Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als vençuts en la guerra. Diari de Girona. 20/03/2014 

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 15/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat