Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Colita: vida i fotografia plegades"

11/03/2014


Ampliar imatge

 
La Pedrera organitza la primera exposició antològica de la fotògrafa

MARIA PALAU.
Colita confessa que la seva gran sort va ser tenir un pare que en lloc de nines li va regalar una càmera fotogràfica. “Em van criar com si no fos una imbècil, fixa't!” Tenia 12 anys i, és clar, va començar fent fotografies com si fos un joc. El més curiós, diu amb el seu posat entremaliat, és que es va anar fent gran i seguia pensant que del que es tractava era de passar-s'ho bé. I així ha arribat als 74 anys: amb les cames una mica cansades, molt emprenyada amb els polítics i les seves corrupteles, però encara ara amb ganes de seguir jugant.

Assegura que es va fer fotògrafa professional per estar a prop de la gent que admirava. Gent, quines casualitats, gairebé sempre del món de la cultura amb la qual, just abans o just després de retratar-la, quedava unida fins a la fi dels temps. La bailaora Carmen Amaya, la seva revelació artística, “un autèntic monstre”, que va seguir els mesos i els dies previs a la seva trista mort a Begur. O l'escriptor Gabriel García Márquez, que va entabanar per a una fotografia icònica, amb el llibre Cien años de soledad obert pel mig sobre el seu cap. “És la fotografia que més he venut en tota la meva vida!” Per no parlar dels deu minuts que va tenir per ella sola amb Orson Welles, el seu cineasta de capçalera, que donarien per a un llibre.

Colita, o Isabel Steva Hernández (Barcelona, 1940), té mig segle de dedicació plena a la fotografia però no ha estat fins ara que una institució s'ha decidit a organitzar-li una gran exposició antològica. S'hi ha aventurat la Fundació Catalunya-La Pedrera amb la complicitat de Laura Terré, una de les persones que més coneix i més entén l'univers creatiu de Colita, massa sovint simplificat i estereotipat. Com a comissària, Terré ha tingut l'ambició d'impregnar el recorregut expositiu dels dos signes principals de l'obra de la fotògrafa: “El seu sentit de l'humor com a forma de resistència i la seva intel·ligència per fer fotografies útils per a la societat.”

Colita s'ha divertit “com una boja”, insisteix. És del tot incapaç de separar la fotografia de la seva vida. La majoria de les persones que ha retratat són amics seus. Tant és així que no ha tingut més remei que despenjar de casa seva –del seu despatx, del seu dormitori...– les fotografies més personals que vigilen tothora el seu trànsit quotidià i portar-les a La Pedrera. En aquesta paret que rep els visitants, molt llaminera per als tafaners, hi ha l'essència de la seva biografia. La majoria ja no hi són: ni el seu mestre, el fotògraf Oriol Maspons, “el que em va ensenyar a mirar”, ni la seva íntima Anna Maria Moix, morta fa uns dies, que ja no va ser a temps d'escriure un petit text per a l'exposició. I tants d'altres.
(...)

Text sencer a: Colita: vida i fotografia plegades. El Punt Avui. 11/03/2014 

 TORNAR A DALT 

"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 30/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat