Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Patrimoni salvat"

05/03/2014


Ampliar imatge

 
Una exposició reivindica l'aventura del monestir de Pedralbes per refugiar obres i arxius durant la guerra

MARIA PALAU.
El 22 de juliol del 1936 l'artista i escenògraf Josep Rocarol va ser molt més llest que els incontrolats que volien saquejar i incendiar el monestir de Pedralbes. Per tenir-los entretinguts mentre esperava l'arribada dels Mossos d'Esquadra, ell mateix va portar a la plaça alguns objectes de poc valor per avivar el foc. Així, amb valentia i astúcia, va aconseguir salvar el fons artístic. Rocarol, habitual d'Els Quatre Gats i amic de Picasso, va ser un personatge fonamental en la nova missió que va tenir Pedralbes durant els anys del conflicte. El conseller de Cultura, el poeta Ventura Gassol, li va encomanar l'administració del monestir, que després de ser abandonat per la comunitat de clarisses es va destinar a magatzem d'obres d'art d'arreu.

El patrimoni corria perill i el monestir de Pedralbes era un lloc segur per defensar-lo i conservar-lo. Aquesta història de gestes d'uns homes que es van lliurar en cos i ànima a la preservació de les icones culturals del país es reivindicarà, a partir de demà i fins al 8 de desembre, en una exposició al mateix monestir. Patrimoni en temps de guerra és una mostra per visitar sense presses. Llarga, no pas densa, i visualment una delícia gràcies al talent escenogràfic de l'artista Jesús Galdón, que ha traduït en atmosferes punyents el treball de recerca dels comissaris, Carme Aixalà i Jordi Ramos.

El recorregut s'obre el 1931, quan la República declara Pedralbes monument històric, i es tanca el 1941, quan la comunitat de clarisses torna al convent, marxen els dipòsits artístics –no tots es van restablir als seus legítims propietaris– i s'instaura de nou la clausura. De les 40 monges que havien fugit cames ajudeu-me, tres anys després només n'havien mort tres, i totes de malaltia. Per a elles, més o menys tornava la normalitat, però per a la història Pedralbes mai més oblidaria el paper que va tenir durant la guerra.

Ningú sap dir quantes obres va custodiar aquesta joia del gòtic català des que va ser confiscada, l'1 d'agost del 1936. “Moltíssimes”, exclama Aixalà. Els primers temps, tresors artístics de particulars i d'institucions del país, però, a mesura que avançaven les tropes franquistes, també d'altres indrets de la península. El govern espanyol acabaria confiant a Pedralbes piles i més piles d'obres mestres. L'arribada d'un lot de 543 peces de primeres firmes –Zurbarán, Velázquez, Goya...–, procedent de Madrid, va afegir més responsabilitat al monestir, i no cal dir que al seu guardià, Josep Rocarol, que tot i la duresa dels moments programava visites al Museuet –com se'l coneixia– de l'edifici, sempre, això sí, amb l'autorització de la Generalitat.

I és que la guerra no ho va paralitzar tot. Fins i tot va semblar que desencallaria algun vell i ambiciós projecte, com el del Museu d'Art Gòtic de Catalunya, que havia de tenir per seu el monestir de Pedralbes. Rocarol era el seu conservador. Es van fer reunions i es va col·locar una placa a l'entrada. Al final, tot va quedar en un somni.
(...)

Text sencer a: Patrimoni salvat. El Punt Avui. 05/03/2014

 TORNAR A DALT 

"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 21/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat