Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Dia Mundial de la ràdio i de Francina Boris"

14/02/2014


Ampliar imatge

 
La celebració de la jornada creada per la Unesco va servir a Girona per retre homenatge a la seva mítica locutora

ALBERT SOLER.
El Dia Mundial de la Ràdio va ser l'excusa perfecte per fer, a Girona, un sentit homenatge a Francina Boris, La veu de Girona, morta fa pocs mesos. Un gran nombre de persones es van aplegar al vespre a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura per celebrar totes dues coses, el Dia de la Ràdio i l'homenatge a Boris, si és que es poden separar. Van ser un parell d'hores llargues d'històries de la ràdio i de Francina Boris, d'anècdotes de la ràdio i de Francina Boris i de records de la Ràdio i de Francina Boris. Perquè, com ha quedat dit, una cosa i l'altra no es poden separar. Almenys a Girona.
Francina Boris va morir el passat 7 de novembre. Amb una llarga trajectòria radiofònica a les seves espatlles, va treballar sempre difonent la cultura catalana a través dels seus programes de ràdio a Ràdio Girona i dels seus articles al Diari de Girona, publicació amb la qual va col·laborar durant molts anys. De joveneta va ser escollida per anar a treballar a Ràdio Associació de Catalunya, aprenent i aplicant després a Girona un estil d'antena que va marcar les generacions que la van seguir.
Difícilment l'edició 2014 del dia Mundial de la Ràdio, creat per la Unesco i que es va celebrar arreu, va tenir en cap altre lloc del món la significació que va assolir a Girona. Segons la Unesco, aquest dia naixia "amb la intenció de posar de relleu el valor de la ràdio com a eina per construir la cohesió social i promoure la democràcia participativa, així com la contribució fonamental d'aquest mitjà per tal de garantir i fomentar la lliure circulació d'idees i la llibertat d'expressió a tot el món, valors que apuntalen les societats obertes i democràtiques". Paraules que serien igualment adients a la memòria de Francina Boris.
Després de la inauguració, al matí dels estudis d'àudio Francina Boris (veure article de suport), la Casa de Cultura va acollir a la tarda una sèrie d'actes destinats a recordar la figura de la periodista i locutora. Va obrir l'acte Dolors Reig, presidenta d'amics de la UNESCO Girona amb "Els valors de la ràdio"; va continuar amb "El Manifest", llegit per la veterana periodista Rosa M. Calaf; seguidament, van parlar els periodistes Carme Martínez, Joan Ribas, el tècnic de ràdio Josep Plazas-Lites i el locutor Joan-Albert Argerich.
També Jaume Teixidor, una altra veu mítica de la ràdio gironina, que tot i que no estava prevista la seva participació, no es va poder estar d'agafar un micro -ignorant-lo, tot i que per fortuna no ha perdut la seva atronadora veu- i fer gaudir l'audiència a base d'anècdotes. Va cloure l'acte Sílvia Espinosa, autora del documental "Locutores i dones: les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona. 1930-1975", retent un homenatge a Francina Boris. És a dir, a la ràdio.

Extret de: Dia Mundial de la ràdio i de Francina Boris. Diari de Girona. 14/02/2014 

 TORNAR A DALT 

"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 01/10/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat