Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"L'altre llegat de Santos Torroella"

13/11/2013


Ampliar imatge

 
L'arxiu i la biblioteca contenen peces de gran valor documental

LAURA FANALS.
L'adquisició del fons d'art del crític Rafael Santos Torroella ha aixecat un intens debat a Girona, ja que l'oposició es qüestiona si cal gastar-se 3,8 milions d'euros en la col·lecció. Però aquesta discussió ha deixat a l'ombra una altra part del llegat del crític: la seva biblioteca i arxiu, que compta amb valor propi i que el crític hauria cedit gratuïtament a la ciutat. A l'espera que es concretin les negociacions amb els seus hereus, la comissió que analitza la idoneïtat de comprar o no el fons va rebre divendres la visita del professor de la UAB Jaume Vidal, que va destacar el valor dels documents i la rendibilitat que se'n podria treure, especialment a nivell patrimonial, de recerca i a l'hora de reforçar la imatge de Girona com a "ciutat cultural".

Segons Vidal, Santos Torroella era "una persona molt curiosa", i això va fer que tingués molts centres d'interès que es veuen reflectits en el seu arxiu i biblioteca. De l'arxiu en destaquen, sobretot, els documents procedents de les Galeries Dalmau, que inclouen cartes d'autors com Picasso i Miró i la correspondència entre Salvador Dalí i Pepín Bello. Pel que fa a la biblioteca, hi ha llibres d'assaig i de literatura catalana que són molt difícils de localitzar, però sobretot destaca l'apartat de revistes ultraistes, ja que, segons Vidal, la majoria són "exemplars únics o ?gairebé introbables".

Vidal va destacar la importància d'aquests documents, ja que moltes d'aquestes revistes no es troben a la UdG ni la UAB. Pel que fa a la rendibilitat que se'n pot treure, va destacar que es tracta de patrimoni documental que no es devalua amb el pas del temps i que, si es treballa amb la UdG, pot "omplir un buit" i ajudar a la recerca. També va assenyalar que pot servir per crear vinculacions amb altres institucions i ajudar a reforçar la imatge de Girona com a "ciutat de cultura".

Preguntat sobre si valdria la pena que la ciutat es quedés amb el fons documental encara que no s'adquirís la col·lecció d'art, Vidal va explicar que les dues coses van molt vinculades, de manera que, "en termes ideals, tenen sentit com a conjunt".

Digitalitzar els documents

La sessió de divendres també va comptar amb la intervenció de la professora de la UdG Lluïsa Faxedas, que va va coincidir en subratllar el valor de l'arxiu i la biblioteca i la necessitat de posar-los a disposició de les persones. Com a investigadora, tanmateix, va assenyalar que el més important "no és on es guardi o qui en sigui el propietari", sinó que va demanar que es digitalitzin i que tothom hi pugui tenir accés.

Extret de: L'altre llegat de Santos Torroella. Diari de Girona. 11/11/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 17/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat