Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"‘La Girona medieval' més esplendorosa"

28/10/2013


Ampliar imatge

 
L'exposició, que s'inaugura demà, es reparteix en tres espais: el Museu d'Història, el Museu dels Jueus i el claustre del monestir de Sant Daniel. S'inscriu en el projecte de revisió del discurs historiogràfic sobre la ciutat. Es pot visitar fins al 30 de març

JORDI CAMPS.
Si quan algú visita Tarragona s'emmara inevitablement del seu passat romà, el visitant que passa per Girona remet inexorablement a l'època medieval, segurament el moment de màxima esplendor de la ciutat. El llegat d'aquells anys, tant arquitectònic com cultural, va ser tan àlgid i fructífer aleshores que encara avui es pot dir quan es parla de Girona que és una ciutat medieval. La catedral, Sant Feliu, el Barri Vell, el call, el monestir de Sant Daniel... Tota la ciutat llueix encara amb orgull aquest pòsit que els avantpassats van llegar-li i per això, com si d'un deute es tractés, ara una exposició (que en realitat són tres) contribuirà a reivindicar i a redescobrir una part destacada de la seva història.

La Girona medieval. La clau del regne
, comissariada per Jordi Sagrera i Marc Sureda i dissenyada per Genís Tolosa (Mostra Comunicació), s'inaugura demà (a les 12.30 h) i es podrà veure fins al 30 de març. Amb ella es dóna continuïtat al projecte de revisió del discurs historiogràfic sobre la ciutat iniciat l'any passat amb l'exposició sobre la Girona romana, ara aprofundint en els resultats de les recerques i troballes més recents sobre aquell període històric. Entre la Parva Gerunda dels romans i la ciutat medieval del segle XVI, van transcórrer més de set-cents anys, durant els quals Girona va viure un període en què s'alternen la continuïtat i els canvis que han conformat poderosament el seu aspecte i la seva imatge actuals.

Només començar, una sèrie de plànols estratigràfics –dibuixats per Jordi Sagrera– deixen clara aquesta evolució espectacular, segle a segle, del nucli poblacional de la ciutat, més enllà del vessant nord de la ciutat i de les seves llegendàries muralles. Així mateix, armes i armadures, pergamins i monedes, pintures i escultures omplen de contingut cadascun dels àmbits que estructuren l'exposició. Les peces provenen majoritàriament del Museu d'Arqueologia de Girona, el Museu d'Art de Girona, el Museu de la Catedral, el MNAC, el Museu de Granollers i La Gavella d'Arbúcies i els documents i els llibres, de l'Arxiu Municipal de la ciutat.

Jueus i monges també

Paral·lelament, pel complex caràcter cultural del període analitzat, la mostra s'estén més enllà del Museu d'Història, per uns altres dos escenaris que amplien tant la visió panoràmica com la concreta d'aquella societat. Al Museu dels Jueus s'exposa La Girona jueva. Ciutat mare d'Israel, que aprofundeix sobre les relacions productives i enriquidores, però també complicades i difícils en altres casos, entre les comunitats jueva i cristiana.

Per la seva part, al claustre del monestir de Sant Daniel, una altra branca de la mostra remarca la gran influència que va tenir aquest centre habitat per dones consagrades a Déu en el desenvolupament del seu entorn immediat i que va contribuir a forjar la ciutat esplèndida que va ser la Girona medieval.
(...)

Text sencer a: La Girona medieval' més esplendorosa. El Punt Avui. 28/10/2013

 TORNAR A DALT 

"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 20/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat