Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Soldats i barraquistes"

30/09/2013


Ampliar imatge

 
Montjuïc va ser ahir l'escenari de la recreació de la caiguda del castell a la guerra del Francès. També es va fer la festa en record dels immigrants espanyols que s'hi van instal·lar entre els anys 50 i 60 del segle passat

Al castell de Montjuïc hi van coincidir ahir les commemoracions de dos moments històrics que, amb cent cinquanta anys de diferència, van tenir el recinte com a protagonista. L'un, l'atac i conquesta del castell de l'exèrcit de Napoleó, a principi del segle XIX, durant la guerra del Francès. L'altre, el fenomen de l'immigració que massivament va arribar a Girona durant els anys 50 i 60 del segle passat, sobretot des d'Andalusia, i que va provocar que moltes famílies construïssin barraques dins el castell i convertissin l'espai en una autèntica barriada extramurs de la ciutat.

Pel que fa a la batalla dels defensors de Girona contra els invasors, l'acte de Montjuïc s'emmarcava en la setena festa Reviu els Setges Napoleònics, que ha durat tot el cap de setmana. A partir de les dotze del migdia els figurants van recrear els combats que hi van tenir lloc. Les forces franceses van formar a fora la fortalesa on hi va haver els primers enfrontaments. Crits, trets, canonades, lluites cos a cos o a cavall... l'entrada occidental al castell va fer reviure els primers moments de la batalla, que després es va traslladar al pati d'armes. En la recreació, els defensors –Miquelets, les milícies urbanes de Tarragona, les heroïnes de Santa Barbara, el grup de servei històric del cos de Mossos d'Esquadra, el regiment Ultònia, elements de la unitat de Voluntarios de Aragón...– es van enfrontar al XII regiment d'Hússars, als caçadors distingits de Catalunya, soldats de l'exèrcit napoleònic i a altres unitats que van lluitar en el bàndol francès. A poc a poc, els francesos van anar arraconant els defensors del castell al sector oriental, després d'una dura resistència, fins a la rendició. Sota un sol de justícia, el desenvolupament de la batalla va ser seguit per molt públic, des de dalt la muralla i des del pati d'armes, informats dels detalls de l'enfrontament per un locutor.

Mentre uns gaudien de la batalla, d'altres ballaven i cantaven flamenc i rumbes a la part baixa del castell o visitaven l'exposició fotogràfica amb imatges d'aquella Girona de barraques, d'extraradi, durant els anys centrals del franquisme. Eren els Amics del Castell de Montjuïc que hi fan, cada últim diumenge de setembre, una festa per recordar que en aquell espai s'hi van instal·lar centenars de famílies immigrades. D'entrada les dues celebracions tenien poc a veure l'una amb l'altra. L'una, commemorava uns fets militars, dramàtics per a la ciutat, molt llunyans en el temps i, per tant, emocionalment païts. L'altra festa rememorava un fenomen social, també dramàtic per a molta gent que va haver de marxar de la seva terra per buscar un futur millor. El record d'aquell èxode, d'aquella arribada a una nova terra, encara és fresc a la retina de moltes persones que la van viure en primera persona o l'han sentida explicar als seus pares. Això es notava a la festa o, sobretot, entre els que miraven i comentaven les fotografies de l'exposició. L'emoció és viva, i el sentiment barreja orgull i un deix de dolor per unes vivències molt dures. Com explicava el cronista Joan Ribas en aquest diari fa dos mesos [vegeu El Punt Avui del 29 de juliol], la ciutat no va saber acollir-los com hauria estat de justícia: “Poques persones [de Girona] foren solidàries” recorda Ribas. No sembla haver-hi ressentiment, però. “Catalans i d'Andalusia”, deia una de les cançons que es van cantar durant les actuacions. I ho deien de cor.

Extret de: Soldats i barraquistes. El Punt Avui. 30/09/2013

 TORNAR A DALT 

"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 20/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat