Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Les petges vitals dels exiliats"

25/09/2013


Ampliar imatge

 
El Museu de l'Exili inaugurarÓ dissabte l'exposiciˇ ĹFragments. A partir d'źEls emigrats╗ de W.G. Sebald'

JORDI CAMPS I LINNELL.
L'exili, l'experiència, el trauma, la relació del testimoniatge i la literatura, la memòria i la història, l'empremta i el pòsit del passat en el paisatge, les reflexions sobre el record i la memòria, la figurativitat de l'escriptura, la fotografia… Hi ha molts temes compartits pels escrits de Walter Benjamin i la literatura de W.G. Sebald. I precisament aquests, com altres temes relacionats, centraran les conferències del simposi internacional Images in Walter Benjamin's and W.G. Sebald's writings, que del 26 al 29 de setembre tindrà lloc a Girona, la Jonquera i Portbou.

En el marc d'aquest congrés, destaca la inauguració, dissabte a les onze del matí, de l'exposició audiovisual titulada Fragments. A partir d'«Els emigrats» de W.G. Sebald, que es podrà veure fins al 2 de febrer del 2014 al Museu Memorial de l'Exili (Mume) de la Jonquera. L'exposició és el fruit del desenvolupament del projecte d'Anna Soler Horta (Arbúcies, 1974), que el novembre del 2012 va ser mereixedor del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, que convoca el Consorci del Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració de la Diputació de Girona i del Memorial Democràtic.

Anna Soler ha concebut aquest projecte audiovisual arran de la lectura i la traducció al català d'Els emigrats, de l'escriptor alemany W.G. Sebald. Seguint els passos de l'escriptor, la traductora Anna Soler ha peregrinat per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes d'aquest llibre (quatre), fotografiant-ne els camins recorreguts. Més enllà de la peregrinació reverencial, aquest viatge –que l'ha dut des de Baviera fins a Manchester, passant per Nova York, Lituània i Bielorússia– esdevé, segons Soler, “un acte creatiu, de coneixement i reflexió”.

A la manera de Sebald, que en el llibre combina text amb imatges per esbossar la biografia dels exiliats, Soler ha reinterpretat els recorreguts vitals des del seu punt de vista, configurant una instal·lació audiovisual en forma d'habitacle, un espai sonor que fusiona fragments del text sebaldià narrats, musicats i amb efectes sonors ambientals descrits en el llibre amb un collage de les imatges captades.

L'objectiu, segons l'autora, és confegir un mapa de referències sonores que dialogui poèticament amb les imatges, “superposar diverses capes significatives i alliberar l'energia creativa de l'espectador per tal que traci el seu camí cap al passat i llanci una mirada crítica sobre el present”. La instal·lació audiovisual està pensada per propiciar la reflexió i fer partícip l'espectador d'una experiència viscuda que permet reflexionar sobre el record i la memòria i, és clar, tangencialment tal com feia Sebald, fer aflorar els sentiments contra la barbàrie comesa al segle XX.
(...)

Text sencer a: Les petges vitals dels exiliats. El Punt Avui. 25/09/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 21/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat