Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Les petges vitals dels exiliats"

25/09/2013


Ampliar imatge

 
El Museu de l'Exili inaugurarà dissabte l'exposició ‘Fragments. A partir d'«Els emigrats» de W.G. Sebald'

JORDI CAMPS I LINNELL.
L'exili, l'experiència, el trauma, la relació del testimoniatge i la literatura, la memòria i la història, l'empremta i el pòsit del passat en el paisatge, les reflexions sobre el record i la memòria, la figurativitat de l'escriptura, la fotografia… Hi ha molts temes compartits pels escrits de Walter Benjamin i la literatura de W.G. Sebald. I precisament aquests, com altres temes relacionats, centraran les conferències del simposi internacional Images in Walter Benjamin's and W.G. Sebald's writings, que del 26 al 29 de setembre tindrà lloc a Girona, la Jonquera i Portbou.

En el marc d'aquest congrés, destaca la inauguració, dissabte a les onze del matí, de l'exposició audiovisual titulada Fragments. A partir d'«Els emigrats» de W.G. Sebald, que es podrà veure fins al 2 de febrer del 2014 al Museu Memorial de l'Exili (Mume) de la Jonquera. L'exposició és el fruit del desenvolupament del projecte d'Anna Soler Horta (Arbúcies, 1974), que el novembre del 2012 va ser mereixedor del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, que convoca el Consorci del Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració de la Diputació de Girona i del Memorial Democràtic.

Anna Soler ha concebut aquest projecte audiovisual arran de la lectura i la traducció al català d'Els emigrats, de l'escriptor alemany W.G. Sebald. Seguint els passos de l'escriptor, la traductora Anna Soler ha peregrinat per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes d'aquest llibre (quatre), fotografiant-ne els camins recorreguts. Més enllà de la peregrinació reverencial, aquest viatge –que l'ha dut des de Baviera fins a Manchester, passant per Nova York, Lituània i Bielorússia– esdevé, segons Soler, “un acte creatiu, de coneixement i reflexió”.

A la manera de Sebald, que en el llibre combina text amb imatges per esbossar la biografia dels exiliats, Soler ha reinterpretat els recorreguts vitals des del seu punt de vista, configurant una instal·lació audiovisual en forma d'habitacle, un espai sonor que fusiona fragments del text sebaldià narrats, musicats i amb efectes sonors ambientals descrits en el llibre amb un collage de les imatges captades.

L'objectiu, segons l'autora, és confegir un mapa de referències sonores que dialogui poèticament amb les imatges, “superposar diverses capes significatives i alliberar l'energia creativa de l'espectador per tal que traci el seu camí cap al passat i llanci una mirada crítica sobre el present”. La instal·lació audiovisual està pensada per propiciar la reflexió i fer partícip l'espectador d'una experiència viscuda que permet reflexionar sobre el record i la memòria i, és clar, tangencialment tal com feia Sebald, fer aflorar els sentiments contra la barbàrie comesa al segle XX.
(...)

Text sencer a: Les petges vitals dels exiliats. El Punt Avui. 25/09/2013

 TORNAR A DALT 

"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 20/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat