Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Una exposiciˇ recull les imatges de quan Olot va salvar l'art catalÓ"

04/09/2013

Francesc Vayreda, els vitralls de Fita i la farÓndula olotina sˇn tambÚ protagonistes de les quatre mostres que s'inauguren dissabte

Les fotografies que documenten el trasllat del patrimoni artístic de Barcelona a Olot durant la Guerra Civil, la pintura de Francesc Vayreda, els vitralls de l'artista Domènec Fita i les figures de la faràndula són els eixos centrals de les quatre exposicions que s'inauguren aquest dissabte a la capital de la Garrotxa coincidint amb la celebració de les Festes del Tura.
La Sala Oberta acollirà la mostra Francesc Vayreda, de l'impressionisme al noucentisme a Catalunya. En aquesta exhibició, que es podrà veure fins el 12 de gener, el públic podrà fer un recorregut artístic pels inicis del segle XX a través de l'obra del fill del pintor Joaquim Vayreda, descobrint una generació d'artistes catalans que van rebre la influència de Cézanne i l'impressionisme francès i que van sentir una especial atracció per Itàlia i la cultura clàssica.
En la seva obra, marcada per l'estètica noucentista, va intentar la recuperació del món clàssic i del paisatge com a refugi de les arrels catalanes. Però és amb les figures femenines que Vayreda és partícip del realisme màgic, present a tot Europa, especialment amb els pintors del Novecento italià.
A més, l'exposició vol reinvindicar la figura de Francesc Vayreda com a activista cultural i polític. Seguint l'esperit noucentista, va destacar en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, i a més, va ser l'amfitrió de molts artistes que van visitar la Garrotxa, fent que "l'Arcàdia olotina" fos especialment acollidora i lluminosa, seguint la tradició centenària de la seva família.
La Sala Oberta 2 acollirà fins al una mostra de les figures de la faràndula olotina que participen a la cercavila, mentre que la Sala 14 serà l'escenari fins al 27 d'octubre de Viatge a Olot. La salvaguarda del patrimoni artístic català durant la Guerra Civil Espanyola, una exposició produïda per l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Les imatges que s'hi poden veure recullen el moment en què, a l'inici de la Guerra Civil, moltes ?obres d'art de museus tant públics com privats de la ciutat de Barcelona van ser traslladades fins a Olot, i es van guardar a l'església de Sant Esteve per a ser protegides durant el conflicte.
Obra de Joan Vidal i Ventosa i Carlos Pérez de Rozas, les ?fotografies estan distribuïdes en tres parts. El primer bloc recull tot el procés d'incautació i trasllat de les peces l'any 36; el segon està ?dedicat a l'exposició de l'Art Català a ?França al 1937, i el darrer testimonia ?també el retorn de les ?obres cap a la capital catalana al 1939.
L'última de les exposicions previstes en motiu de les Festes del Tura és Llum i color: els vitralls de Fita (1956-2011). La mostra, que s'ubicarà al Museu dels Sants i es podrà visitar fins el 10 de novembre, recull el treball del pintor i escultor en el camp del disseny de vidrieres.

Inauguració múltiple
Les inauguracions de dissabte ?començaran a les 11 del matí al Museu del Sants, amb la mostra dedicada a Fita. Posteriorment, a les 12 del migdia, s'obriran les tres mostres ubicades a l'Hospici: la dedicada a Vayreda, la d'imatges de la Guerra Civil i la de figures de la faràndula.

Extret de: Una exposició recull les imatges de quan Olot va salvar l´art català. Diari de Girona. 04/09/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 20/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat