Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Una exposició recull les imatges de quan Olot va salvar l'art català"

04/09/2013

Francesc Vayreda, els vitralls de Fita i la faràndula olotina són també protagonistes de les quatre mostres que s'inauguren dissabte

Les fotografies que documenten el trasllat del patrimoni artístic de Barcelona a Olot durant la Guerra Civil, la pintura de Francesc Vayreda, els vitralls de l'artista Domènec Fita i les figures de la faràndula són els eixos centrals de les quatre exposicions que s'inauguren aquest dissabte a la capital de la Garrotxa coincidint amb la celebració de les Festes del Tura.
La Sala Oberta acollirà la mostra Francesc Vayreda, de l'impressionisme al noucentisme a Catalunya. En aquesta exhibició, que es podrà veure fins el 12 de gener, el públic podrà fer un recorregut artístic pels inicis del segle XX a través de l'obra del fill del pintor Joaquim Vayreda, descobrint una generació d'artistes catalans que van rebre la influència de Cézanne i l'impressionisme francès i que van sentir una especial atracció per Itàlia i la cultura clàssica.
En la seva obra, marcada per l'estètica noucentista, va intentar la recuperació del món clàssic i del paisatge com a refugi de les arrels catalanes. Però és amb les figures femenines que Vayreda és partícip del realisme màgic, present a tot Europa, especialment amb els pintors del Novecento italià.
A més, l'exposició vol reinvindicar la figura de Francesc Vayreda com a activista cultural i polític. Seguint l'esperit noucentista, va destacar en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, i a més, va ser l'amfitrió de molts artistes que van visitar la Garrotxa, fent que "l'Arcàdia olotina" fos especialment acollidora i lluminosa, seguint la tradició centenària de la seva família.
La Sala Oberta 2 acollirà fins al una mostra de les figures de la faràndula olotina que participen a la cercavila, mentre que la Sala 14 serà l'escenari fins al 27 d'octubre de Viatge a Olot. La salvaguarda del patrimoni artístic català durant la Guerra Civil Espanyola, una exposició produïda per l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Les imatges que s'hi poden veure recullen el moment en què, a l'inici de la Guerra Civil, moltes ?obres d'art de museus tant públics com privats de la ciutat de Barcelona van ser traslladades fins a Olot, i es van guardar a l'església de Sant Esteve per a ser protegides durant el conflicte.
Obra de Joan Vidal i Ventosa i Carlos Pérez de Rozas, les ?fotografies estan distribuïdes en tres parts. El primer bloc recull tot el procés d'incautació i trasllat de les peces l'any 36; el segon està ?dedicat a l'exposició de l'Art Català a ?França al 1937, i el darrer testimonia ?també el retorn de les ?obres cap a la capital catalana al 1939.
L'última de les exposicions previstes en motiu de les Festes del Tura és Llum i color: els vitralls de Fita (1956-2011). La mostra, que s'ubicarà al Museu dels Sants i es podrà visitar fins el 10 de novembre, recull el treball del pintor i escultor en el camp del disseny de vidrieres.

Inauguració múltiple
Les inauguracions de dissabte ?començaran a les 11 del matí al Museu del Sants, amb la mostra dedicada a Fita. Posteriorment, a les 12 del migdia, s'obriran les tres mostres ubicades a l'Hospici: la dedicada a Vayreda, la d'imatges de la Guerra Civil i la de figures de la faràndula.

Extret de: Una exposició recull les imatges de quan Olot va salvar l´art català. Diari de Girona. 04/09/2013

 TORNAR A DALT 

"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014
"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 22/08/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat