Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Girona deu sobre deu"

30/08/2013

JOAQUIM NADAL I FARRERAS.
El dia 29 de juliol es van presentar dos llibres a l'Ajuntament de Girona. Primer, un de caràcter general: Girona. Construir la ciutat (I). De Kerunta a la crisi baixmedieval, que és el volum vuitè de les "Conferències a l'Arxiu Municipal". I, en segon lloc, Història Urbana del Mercadal de Girona. Dels orígens a la fi de l'edat mitjana, que és el volum deu de la sèrie "Història Urbana de Girona. Reconstrucció cartogràfica". En el primer, amb una introducció de Josep M. Nolla, s'hi inclouen conferències sobre els fons documentals per al tema d'Anna Gironella, de Lluís Palahí sobre els orígens, de Josep Maria Nolla sobre la ciutat tardoantiga i altmedieval, de Jordi Sagrera sobre els segles XI a XIV, de Sandrine Victor sobre els segles XIV i XV, i d'Eduard Canal sobre el barri del Mercadal.
El segon, de caràcter més monogràfic, és la culminació d'una obra immensa feta en equip per Josep Canal, Eduard Canal, Josep M. Nolla i Jordi Sagrera. La coincidència de noms entre un llibre i altre ens ensenya ja la íntima connexió entre tots dos i ens porta a una afirmació més concloent encara: sense els deu volums d'Història Urbana no hauria estat possible el volum de conferències. O, simplement, l'estat de la qüestió que s'hagués pogut fer hauria estat mancat de la vibració innovadora, del coneixement aprofundit que hi aporten els estudis cartogràfics d'aquest volum i dels anteriors.
Comencem, doncs, per la monografia sobre el Mercadal, un barri integrat des de finals del segle XIV, per l'arc que formava a la riba esquerra de l'Onyar la nova muralla que havia fet construir el rei Pere el Cerimoniós. Una protecció comuna per a tres nuclis ben diferenciats: el Mercadal pròpiament dit, Fontanilles (ara Pompeu Fabra i plaça Hospital, grosso modo) amb la Font d'aigua que encara ara existeix sota les voltes, i Cuguçacs a la zona marcada entre l'Hospital de Santa Caterina i la plaça del mercat. Tres en un, partits a l'alçada de l'actual carrer Nou i des de mitjan segle XIII (1232) pel nou convent dels franciscans. Una zona d'horts i molins, un barri agrícola i industrial, amb una església parroquial en consolidació (Santa Susanna) i un sistema de ponts i passeres per connectar la ciutat, a banda i banda de l'Onyar. I entre els horts i els recs i canals principals i secundaris, un procés de creixement urbà i d'urbanització que va agafar gran embranzida a finals del segle XIII.
La restitució cartogràfica i gràfica de les referències documentals i les aportacions espectaculars de les diverses campanyes arqueològiques i, molt especialment, les que va propiciar la construcció de l'aparcament de la plaça Hospital i Pompeu Fabra, fa entrar pels ulls un món viu de cases d'artesans i menestrals, de tallers i botigues, al costat dels grans equipaments que hem esmentat i que havien marcat i emmarcat, amb petjada profunda, els esquemes urbans de la ciutat medieval amb permanències i alteracions notables a la ciutat contemporània. La lliçó d'història urbana i social, i la invitació a anar traient les pells de ceba successives, les capes de la història, per anar a trobar els orígens del poblament més remot i dels canvis d'usos i de propietat més significatius.
(...)

Text sencer a: Girona deu sobre deu. Diari de Girona. 30/08/2013

 TORNAR A DALT 

"Els tribunals ratifiquen que l'Arxiu de la Garrotxa Ús legal" [+]
25/04/2014
"La Diputaciˇ digitalitza els acords de la Mancomunitat" [+]
25/04/2014
"La Casa de Cultura mostra als gironins els 80 anys d'hist˛ria de RÓdio Girona" [+]
23/04/2014
"Vuit dŔcades de RÓdio Girona, en una exposiciˇ" [+]
23/04/2014
"Mil hist˛ries en 180.000 llaunes" [+]
22/04/2014
"El nou arxiu comarcal de Santa Coloma, a punt" [+]
22/04/2014
"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 25/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat