Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Adéu al mestre Maspons"

13/08/2013


Ampliar imatge

 
MONTSE FRISACH.
La fotografia catalana va perdre ahir un dels seus grans renovadors dels anys cinquanta i seixanta, Oriol Maspons. Un home vital i sense pèls a la llengua, i així era també la seva fotografia: neta, sense necessitat de peus de foto, sincera, molts cops amb sentit de l'humor, tendra i provocadora alhora. Ahir, després de saber-se la seva mort, els seus companys fotògrafs van coincidir a atorgar-li la qualificació de mestre.

Maspons va morir als 84 anys, en un hospital de Barcelona, la ciutat on havia nascut i que ha quedat lligada per sempre a la seva obra. El fotògraf va retratar la Barcelona grisa de la postguerra, seguint la petja dels seus admirats Henri Cartier-Bresson, Brassaï i William Klein. Són especialment recordades les seves imatges del barri del Somorrostro.

La Gauche Divine

Però Maspons també ha passat a la història per haver estat un dels cronistes fotogràfics de la Gauche Divine, un grup del qual ell formava també part, juntament amb altres fotògrafs amics i còmplices estèticament i personalment com Xavier Miserachs, Leopold Pomés i la més jove de la colla, Colita. Un quartet de luxe. En aquell moment, Maspons va mostrar la seva vessant més polièdrica fotografiant l'ambient de locals nocturns com Bocaccio, desfilades de moda o les festes d'estiu en una Costa Brava i una Eivissa en transformació de la tradició a la modernitat. Va retratar personatges com Audrey Hepburn, Salvador Dalí, Marcel Duchamp i Gary Cooper.

Maspons també va ser un dels fotògrafs que van testimoniar els primers passos de la Nova Cançó. És l'autor, per exemple, de la magnífica imatge d'un joveníssim Raimon a Ciutat Vella, que il·lustrava la portada del disc Al vent. En una etapa posterior, Pomés també va retratar la Barcelona que va esclatar amb els Jocs Olímpics.

Maspons deixa una obra ingent, ja que estem parlant de tota una llarga vida dedicada a la fotografia. Nascut en una família burgesa, va ser decisiu el fet que a mitjan anys cinquanta visqués a París, ja que allà va entrar en contacte amb el model de reportatge que propugnaven Cartier-Bresson i l'agència Magnum. Maspons es va impregnar de l'estil brillant de revistes il·lustrades com Paris Match, Life i National Geographic. A la capital francesa va escriure per a la revista especialitzada AF i va poder entrevistar i fotografiar grans fotògrafs com Brassaï, Cartier-Bresson, Robert Doisneau i Guy Bourdin. A més, es va introduir en els ambients nocturns de la ciutat. Aquella va ser una gran escola.
(...)

Text sencer a: Adéu al mestre Maspons. El Punt Avui. 13/08/2013

 TORNAR A DALT 

"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 19/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat