Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Ell és Francesc Boix"

26/07/2013


Ampliar imatge

 
MARIA PALAU.
A Josep Cruanyes se li van obrir els ulls com taronges quan va rebre una trucada d'una família gironina, els Pau, amb informació sucosa de l'enigmàtic Fons Argelers, que fa cinc mesos la Comissió de la Dignitat va impedir que es convertís en un nou cas Centelles. Els Pau havien reconegut una de les imatges difoses pels mitjans de comunicació. En tenen una còpia a casa. Hi apareixen els seus avis, Ventura Pau i Montserrat Sureda, i en un escrit adjunt s'hi revelen tots els detalls que Cruanyes anhelava conèixer. La data: 2 de juny del 1938. La localització: Vilanova de Meià. I, el més important, el creador de la fotografia: Francesc Boix.

Doncs sí; el fins ara autor anònim del Fons Argelers és ni més ni menys que el cèlebre fotògraf de Mauthausen, i no Joan Andreu Puig Farran, fins ara la hipòtesi que més es defensava, tot i que grinyolava. Boix va ser internat en aquest camp d'extermini el 1941, i quan va caure el règim del terror de Hitler va ser un testimoni decisiu en el judici de Nuremberg, aportant 2.000 fotografies de la crueltat nazi. Però molt abans d'això, Boix va ser un joveníssim soldat de la 30a divisió de l'exèrcit republicà, on va conèixer al capità Pau, peça clau ara per esbrinar el propietari d'una maleta de 1.400 negatius que ha estat oculta durant 74 anys en una casa de Perpinyà.

Cruanyes i el seu equip han rebut una allau de trucades durant aquests cinc mesos. “Un munt de gent disposada a col·laborar i a aportar pistes” per poder identificar el Fons Argelers. Després de la trobada amb els Pau, Cruanyes va atendre una altra trucada que li va servir per confirmar la descoberta. La família Quinto va reconèixer una de les dones que apareix retratada (en un balcó de l'hotel Colón de la plaça Catalunya, seu de les Joventuts Socialistes Unificades (JSUC), on ella treballava de secretària), el nom de la qual és molt present en les anotacions de la maleta, tant que fins i tot s'havia especulat que podria tractar-se de la dona del misteriós fotògraf: ella és Maria Fabregat. Fabregat encara recorda un fotògraf, “un tal Boix”, que corria per l'hotel. I així és: Boix col·laborava amb la revista de les JSUC, Juliol.

Arribats a aquest punt de la investigació, la Comissió de la Dignitat va decidir encarregar un estudi grafològic, els resultats del qual van donar un gir inesperat. La lletra dels escrits que acompanyen les fotografies pertany a dues persones diferents. A la maleta de Perpinyà hi havia una caixa de fusta i dues de metàl·liques. En la de fusta, on es custodiaven les fotografies de la Guerra Civil, les anotacions són “segur” de Boix. Però les de les dues caixes metàl·liques, que protegien les fotografies dels primers anys trenta, no. “Boix, que havia nascut el 1920, és impossible que les hagués fet. Només tenia 11 anys”, explica Cruanyes.

La grafòloga va concloure que ambdues lletres tenen trets semblants, cosa que fa pensar a Cruanyes i als seus col·laboradors que podria ser del pare de Boix, Bartomeu, un sastre aficionat a la fotografia.
(...)

Text sencer a: Ell és Francesc Boix. El Punt Avui. 25/07/2013

 TORNAR A DALT 

"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014
"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 02/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat