Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Una vida de llegenda"

18/06/2013


Ampliar imatge

 
JORDI CAMPS.
L'església parroquial de Torroella de Fluvià va quedar ahir petita per als prop de dos centenars de persones que s'hi van congregar per acomiadar-se de Tomàs Mallol Deulofeu (Sant Pere Pescador, 1923 - Girona, 2013). Familiars, amics, coneguts i autoritats (poques) es van aixovar a l'interior del bell recinte religiós per retre el darrer adéu al reconegut cineasta i col·leccionista cinematogràfic, que va morir diumenge als 89 anys. Tres rectors prou coneguts, com són els mossens Pere Domènech, Ignasi Forcano i Joan Riu –que va oficialitzar la missa–, van conduir l'enterrament amb una litúrgia que, malgrat la seva solemnitat, va finalitzar amb aplaudiments arran de la interpretació de la popular sardana Girona m'enamora, versionada a l'orgue pel músic empordanès Carles Coll, a qui la mala sonorització de l'església no va fer justícia.

En l'únic parlament sobre la figura del difunt, mossèn Joan Riu es va referir a “l'amic Tomàs” com una persona enamorada de la vida, de la família, dels amics i de la natura, així com de la imatge i la paraula. El va anomenar “príncep de l'art audiovisual” que sempre va saber interpretar en tot moment la gent que l'envoltava. En va remarcar la prodigiosa memòria, el caràcter d'empordanès “entramuntanat” i el tarannà noble. Li va agrair les visites constants a la parròquia del Mercadal de Girona, sempre que baixava a la ciutat a visitar la “nineta dels seus ulls”: el seu estimat Museu del Cinema, que conté la col·lecció que porta el seu nom.

En la cerimònia no va faltar, evidentment, la seva muller i les seves filles, així com néts i nétes, familiars i veïns. Molta gent del poble, que sempre és d'agrair i demostra tot sovint l'estima que es tenia a l'acomiadat. Pel que fa a autoritats, va destacar la presència de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; l'exalcaldessa Anna Pagans; l'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, i Pia Bosch. Més d'un esperava la presència de Joaquim Nadal –l'alcalde que el va convèncer de cedir la seva col·lecció a Girona–, però com que no va poder assistir a l'enterrament va oferir el condol pel matí.

Tampoc no hi van faltar representants del Museu del Cinema com ara Joan Boadas i Jordi Pons, així com molt del personal que hi treballa o hi ha treballat, i que, com la majoria, havia establert vincles més enllà dels purament professionals. Pel que fa a gent vinculada al cinema a les comarques gironines, hi van ser presents els realitzadors Joaquim Puigvert, Antoni Martí i Lluís Valentí; l'empresari de l'exhibició Narcís Agustí; col·leccionistes de cinema com ara Lluís Benajam i Antoni Escubedo; activistes culturals com ara Guillem Terribas i Sefa Ponsatí, i l'escriptora Núria Esponellà, entre d'altres.
(...)

Text sencer a: Una vida de llegenda. El Punt Avui. 18/06/2013 

 TORNAR A DALT 

"Dues mostres i un film en el marc ‘Girona, ciutat d'arxius'" [+]
01/10/2014
"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 02/10/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat