Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"L'herŔncia d'un apassionat del cinema"

17/06/2013

Nadal i Puigdemont destaquen el p˛sit que el llegat de Mallol deixa a Girona, assentant les bases d'una cultura cinŔfila

A. CARMONA.
Tothom coincideix: Tomàs Mallol va obrir camí. El director del Museu del Cinema de Girona, Jordi Pons, destaca el llegat cinematogràfic que deixa Tomàs Mallol com l'obra d'un pioner que, "en una època que el patrimoni cinematogràfic no era apreciat, va intuir que càmeres, projectors i altres aparells tenien valor perquè explicaven històries". "Va entendre que la nostra cultura audiovisual no es podria entendre sense explicar-ne les arrels", explica Pons, subratllant que la mort de Mallol deixa "una profunda pena, tristor i buidor" i que "només ens queda donar-li les gràcies pel que ens ha deixat". I és que el director del Museu del Cinema destaca la figura de Mallol com un apassionat del cinema tant des de la vessant de col·leccionista, amb la tasca de recol·lecció d'objectes de tot tipus, com des de la vocació de cineasta amateur i independent, perquè "no es casava amb ningú i volia fer les seves pròpies pel·lícules".
Jordi Pons recordava, a més, que com a president d'honor de la fundació del Museu del Cinema, Mallor va estar en actiu fins a l'últim moment, amb visites a l'edifici del carrer Sèquia sempre que trepitjava Girona i "sense perdre's ni una sola reunió" del Patronat.
L'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, que va ser l'encarregat de negociar l'adquisició de la Col·lecció Mallol per part de l'Ajuntament l'any 94, també destaca "la intensa activitat de Mallol, amb qui era un goig visitar el Museu" i el seu "amor" cap a la institució, on va continuar fent aportacions i assessorant la direcció en les posteriors ampliacions del fons permanent.
Pel que fa al Museu del Cinema, Nadal i l'actual alcalde Carles ?Puig?demont coincideixen a lloar el seu paper per assentar les bases d'una cultura cinèfila a la ciutat. "El Museu, desvetllant les entranyes de la història del cinema, i el Truffaut, amb la connexió amb la modernitat, li donen una singularitat", explica Nadal, mentre Puigdemont afegeix que "la vocació pedagògica del museu, amb peces úniques de caràcter extraordinari, han elevat el nivell de coneixement cinematogràfic dels gironins fins a fer-lo un tret identitari de la ciutat".
L'alcalde destaca, a més, que Mallol s'ha convertit en un exemple per altres particulars, convertint-se en un "ham que ha estirat el fil de les donacions" de famílies i col·leccionistes privats que han trobat en el Museu un lloc on cedir el seu patrimoni perquè sigui catalogat i estudiat.
"Girona sempre estarà en deute amb Mallol", diu Puigdemont, que no descarta fer un homenatge al col·leccionista pel seu "paper decisiu en un projecte d'èxit que va néixer de la tossuderia i la constància".
(...)

Text sencer a: L´herència d´un apassionat del cinema. Diari de Girona. 17/06/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 21/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat