Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"El monestir de Sant Daniel inaugura el claustre i el MilĚlenari"

16/06/2013


Ampliar imatge

 
La rehabilitaciˇ, que ha durat deu mesos, ha permŔs reconstruir les arcades de la fašana nord i millorar algunes cobertes

LAURA FANALS.
El monestir de monges benedictines de Sant Daniel es va vestir ahir de gala per acollir la inauguració de la restauració del claustre -entre romànic i gòtic-, en un acte que va servir per donar el tret de sortida als actes del Mil·lenari, que s'allargaran fins al 2018. Durant el seu parlament, el president de la Generalitat, Artur Mas, va comparar la història mil·lenària del monestir amb la de Catalunya: "Si després de tot aquest temps encara hi són tots dos, és perquè, a part d'una bona arquitectura, d'uns bons valors i bones actituds, tenen una història, una capacitat de resistència, de tirar endavant i de superar les dificultats amb què s'han trobat, que no han estat poques ni petites", va assenyalar Mas. En el mateix sentit, el president català va afirmar que "les parets mestres de Catalunya estan intactes", malgrat que hi hagi intents "de tirar-les a terra".

La priora, Maria Assumpció Pifarré, va qualificar el dia d'ahir d'"històric" per al monestir, i va agrair que el claustre hagi pogut recuperar la seva esplendor original gràcies a l'acord entre la Generalitat, l'Obra Social la Caixa -que ha finançat els 300.000 euros que ha costat el projecte- i el mateix monestir.

La rehabilitació -que ha durat deu mesos- ha permès que les voltes, columnes i capitells tornin a lluir i que s'hagin posat al descobert alguns elements nous, com l'arc de l'accés sud-oest, un nou pou i una nova gàrgola, entre altres. S'han reconstruït les arcades de la façana nord i s'han millorat les cobertes de les ales sud i oest, mentre que també s'han dut a terme treballs al pati central.

Pifarré va destacar que el monestir sempre ha estat habitat per "dones fermes, que l'han cuidat i enfortit amb les seves pròpies mans". La priora va anunciar, a més, que a partir del mes de setembre el monestir oferirà la possibilitat d'hostajar-s'hi i fer-hi visites guiades.

Mas, per la seva banda, va comparar la història del Monestir amb la de Catalunya, tot assegurant que les parets mestres del territori català "estan intactes" malgrat que alguns "se les vulguin carregar", i va destacar la força de la història catalana: "Mil anys d'història no són només pedres i arquitectura, o cultura, llengua o símbols, que també, sinó certes actituds de país que han fet que la gent de Catalunya resistís els moments més adversos i hagi pogut mirar cap endavant", va assenyalar. Tot això, creu, s'ha de projectar cap al futur: "El país té la voluntat de tenir un futur millor, cosa que pot semblar una utopia perquè les dificultats són molt grans, però no ho són més de les que hem superat", va afegir.

Mentrestant, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, va considerar que el claustre rehabilitat és "una gran oportunitat" per a la ciutat de Girona i una mostra "d'allò que volem llegar com a futur", tot reconeixent la "dimensió històrica" del monestir.

Extret de: El monestir de Sant Daniel inaugura el claustre i el Mil·lenari. Diari de Girona. 17/06/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 18/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat