Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"El monestir de Sant Daniel inaugura el claustre i el Mil·lenari"

16/06/2013


Ampliar imatge

 
La rehabilitació, que ha durat deu mesos, ha permès reconstruir les arcades de la façana nord i millorar algunes cobertes

LAURA FANALS.
El monestir de monges benedictines de Sant Daniel es va vestir ahir de gala per acollir la inauguració de la restauració del claustre -entre romànic i gòtic-, en un acte que va servir per donar el tret de sortida als actes del Mil·lenari, que s'allargaran fins al 2018. Durant el seu parlament, el president de la Generalitat, Artur Mas, va comparar la història mil·lenària del monestir amb la de Catalunya: "Si després de tot aquest temps encara hi són tots dos, és perquè, a part d'una bona arquitectura, d'uns bons valors i bones actituds, tenen una història, una capacitat de resistència, de tirar endavant i de superar les dificultats amb què s'han trobat, que no han estat poques ni petites", va assenyalar Mas. En el mateix sentit, el president català va afirmar que "les parets mestres de Catalunya estan intactes", malgrat que hi hagi intents "de tirar-les a terra".

La priora, Maria Assumpció Pifarré, va qualificar el dia d'ahir d'"històric" per al monestir, i va agrair que el claustre hagi pogut recuperar la seva esplendor original gràcies a l'acord entre la Generalitat, l'Obra Social la Caixa -que ha finançat els 300.000 euros que ha costat el projecte- i el mateix monestir.

La rehabilitació -que ha durat deu mesos- ha permès que les voltes, columnes i capitells tornin a lluir i que s'hagin posat al descobert alguns elements nous, com l'arc de l'accés sud-oest, un nou pou i una nova gàrgola, entre altres. S'han reconstruït les arcades de la façana nord i s'han millorat les cobertes de les ales sud i oest, mentre que també s'han dut a terme treballs al pati central.

Pifarré va destacar que el monestir sempre ha estat habitat per "dones fermes, que l'han cuidat i enfortit amb les seves pròpies mans". La priora va anunciar, a més, que a partir del mes de setembre el monestir oferirà la possibilitat d'hostajar-s'hi i fer-hi visites guiades.

Mas, per la seva banda, va comparar la història del Monestir amb la de Catalunya, tot assegurant que les parets mestres del territori català "estan intactes" malgrat que alguns "se les vulguin carregar", i va destacar la força de la història catalana: "Mil anys d'història no són només pedres i arquitectura, o cultura, llengua o símbols, que també, sinó certes actituds de país que han fet que la gent de Catalunya resistís els moments més adversos i hagi pogut mirar cap endavant", va assenyalar. Tot això, creu, s'ha de projectar cap al futur: "El país té la voluntat de tenir un futur millor, cosa que pot semblar una utopia perquè les dificultats són molt grans, però no ho són més de les que hem superat", va afegir.

Mentrestant, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, va considerar que el claustre rehabilitat és "una gran oportunitat" per a la ciutat de Girona i una mostra "d'allò que volem llegar com a futur", tot reconeixent la "dimensió històrica" del monestir.

Extret de: El monestir de Sant Daniel inaugura el claustre i el Mil·lenari. Diari de Girona. 17/06/2013

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 16/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat