Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Un nou llibre per recuperar la memòria col·lectiva a Llagostera"

02/05/2013


Ampliar imatge

 
L'antropòleg Josep Maymí ha escrit ‘Crònica d'uns anys grisos. Llagostera, 1939-1954'. És el sisè volum de la col·lecció Memòria, Records i Testimonis que edita l'àrea de Cultura de l'Ajuntament

JOAN VENTURA.
L'antropòleg i investigador Josep Maymí acaba de publicar Crònica d'uns anys grisos. Llagostera, 1939-1954, que és el sisè volum de la col·lecció Memòria, Records i Testimonis, que edita l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Llagostera. La voluntat és fer una mirada general sobre aquest període, amb especial incidència a la vida quotidiana de la gent de Llagostera durant la postguerra. L'arxivera Marta Albà, que també és la coordinadora de les publicacions, explica que aquest encàrrec dóna continuïtat al llibre Notícies i relats d'una dècada convulsa (1931-1939), que va escriure el mateix autor. Després de la República i la Guerra Civil, el nou llibre és, segons Albà, una primera visió que fixa algunes línies per continuar investigant.

Per la seva banda, Maymí remarca que ell sempre treballa amb la idea de recuperar la memòria col·lectiva, fins al que punt que: “totes les entrevistes que he fet, tant per aquest llibre com per l'anterior, estan enregistrades en arxiu sonor i dipositades a l'arxiu municipal de Llagostera per qui tingui interès a consultar-les.”

De tota manera, aquesta Crònica d'uns anys grisos l'ha enfocat d'una manera diferent al volum al·ludit. Aquí presenta tots els fets ressenyats en una narració en tercera persona, basant-se en les entrevistes realitzades i ha construït un text estructurat en quatre capítols.

En la primera part, se centra en l'empremta de l'activitat repressiva des de la fi de la guerra fins a la plena consolidació del nou règim. “No ho presento tant en termes quantitatius –afirma Maymí–, sinó per il·lustrar-ho amb l'esperit que es vivia aquella època.”

En el segon capítol, entra a analitzar el paper de la ideologia i l'adoctrinament, la preponderància de l'Església i la Falange. És a dir, com se socialitza en aquell moment des de la religió i l'organització política que es culmina en el mateix Ajuntament.

En el tercer apartat, explica les trajectòries personals en aquells anys de penúries. Les misèries de la subsistència, en una mena de retrat de com les famílies passaven aquells temps, incidint especialment en la figura de la dona, moltes vegades l'heroïna anònima de les famílies, quan els homes havien mort al front o encara es trobaven encarcerats.

El quart capítol és un cant a l'esperança. Malgrat totes les vicissituds d'aquells anys, el poble era una societat viva i la gent tenia voluntat d'ajudar-se i de relacionar-se amb el veïnat. Es produeixen grans celebracions religioses –com ara la rebuda de la Mare de Déu de Fàtima–, polítiques ostentoses –com ara la inauguració de la xarxa d' aigua potable– i els llocs comuns de trobada –com ara el futbol o el Casino Llagosterenc, una entitat que ha sabut mantenir la seva idiosincràsia des de la segona meitat del segle XIX.

Extret de: Un nou llibre per recuperar la memòria col·lectiva a Llagostera. El Punt Avui. 30/04/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Històric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obté el primer projector històric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna màgica gironina" [+]
08/04/2014
"El règim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I Congrés Internacional de Documentació Fotogràfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adéu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"Català, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el filòleg i teòleg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellà i filòleg gironí Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironí" [+]
21/03/2014
"La Fundació Sharpe rep 22 caixes del llegat anglès" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en què Girona va ser notícia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als vençuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola són els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirà la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

Pàgina actualitzada el 17/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat