Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Un nou llibre per recuperar la memòria col·lectiva a Llagostera"

02/05/2013


Ampliar imatge

 
L'antropòleg Josep Maymí ha escrit ‘Crònica d'uns anys grisos. Llagostera, 1939-1954'. És el sisè volum de la col·lecció Memòria, Records i Testimonis que edita l'àrea de Cultura de l'Ajuntament

JOAN VENTURA.
L'antropòleg i investigador Josep Maymí acaba de publicar Crònica d'uns anys grisos. Llagostera, 1939-1954, que és el sisè volum de la col·lecció Memòria, Records i Testimonis, que edita l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Llagostera. La voluntat és fer una mirada general sobre aquest període, amb especial incidència a la vida quotidiana de la gent de Llagostera durant la postguerra. L'arxivera Marta Albà, que també és la coordinadora de les publicacions, explica que aquest encàrrec dóna continuïtat al llibre Notícies i relats d'una dècada convulsa (1931-1939), que va escriure el mateix autor. Després de la República i la Guerra Civil, el nou llibre és, segons Albà, una primera visió que fixa algunes línies per continuar investigant.

Per la seva banda, Maymí remarca que ell sempre treballa amb la idea de recuperar la memòria col·lectiva, fins al que punt que: “totes les entrevistes que he fet, tant per aquest llibre com per l'anterior, estan enregistrades en arxiu sonor i dipositades a l'arxiu municipal de Llagostera per qui tingui interès a consultar-les.”

De tota manera, aquesta Crònica d'uns anys grisos l'ha enfocat d'una manera diferent al volum al·ludit. Aquí presenta tots els fets ressenyats en una narració en tercera persona, basant-se en les entrevistes realitzades i ha construït un text estructurat en quatre capítols.

En la primera part, se centra en l'empremta de l'activitat repressiva des de la fi de la guerra fins a la plena consolidació del nou règim. “No ho presento tant en termes quantitatius –afirma Maymí–, sinó per il·lustrar-ho amb l'esperit que es vivia aquella època.”

En el segon capítol, entra a analitzar el paper de la ideologia i l'adoctrinament, la preponderància de l'Església i la Falange. És a dir, com se socialitza en aquell moment des de la religió i l'organització política que es culmina en el mateix Ajuntament.

En el tercer apartat, explica les trajectòries personals en aquells anys de penúries. Les misèries de la subsistència, en una mena de retrat de com les famílies passaven aquells temps, incidint especialment en la figura de la dona, moltes vegades l'heroïna anònima de les famílies, quan els homes havien mort al front o encara es trobaven encarcerats.

El quart capítol és un cant a l'esperança. Malgrat totes les vicissituds d'aquells anys, el poble era una societat viva i la gent tenia voluntat d'ajudar-se i de relacionar-se amb el veïnat. Es produeixen grans celebracions religioses –com ara la rebuda de la Mare de Déu de Fàtima–, polítiques ostentoses –com ara la inauguració de la xarxa d' aigua potable– i els llocs comuns de trobada –com ara el futbol o el Casino Llagosterenc, una entitat que ha sabut mantenir la seva idiosincràsia des de la segona meitat del segle XIX.

Extret de: Un nou llibre per recuperar la memòria col·lectiva a Llagostera. El Punt Avui. 30/04/2013

 TORNAR A DALT 

"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014
"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 21/08/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat