Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Acantilado publica un text inèdit de Vicens Vives sobre la crisi del segle XX"

17/04/2013


Ampliar imatge

 
L'historiador gironí va analitzar des d'un punt de vista molt avançat el camí que va portar el món a les grans guerres

L'editorial Acantilado acaba de publicar un text inèdit de Jaume Vicens Vives, titulat La crisis del siglo XX (1919-1945), del qual s'ha fet càrrec l'historiador mallorquí Miquel Àngel Marín Gelabert, on analitza el camí que va portar el món de la Primera a la Segona guerra mundials.
L'editor Jaume Vallcorba va destacar ahir en roda de premsa la "sensació de llibertat de pensament i escriptura" que transmeten les gairebé 400 pàgines del manuscrit, que s'havia conservat en el Fons Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, després de ser adquirit juntament amb un conjunt documental pel professor Josep Fontana, que el va llegar a la institució barcelonina fa uns anys.
Miquel Àngel Marín Gelabert, del Seminari Permanent d'Historiografia de la Universitat de Saragossa, va explicar ahir que va tenir coneixement de l'assaig cap a l'any 2008, però no va ser fins fa any i mig que va començar a treballar i investigar-lo, i va descobrir que va ser un encàrrec de l'extinta editorial Gallach a l'historiador, a mitjan anys quaranta, per a una col·lecció d'Història Universal.
Marín Gelabert sosté que es tracta d'una obra única a la seva època, acabada d'escriure el 1950, i que suposa una aproximació històrica al s. XX, des dels seus inicis fins al final de la Segona Guerra Mundial, amb la consideració que aquella crisi era de "civilització".
L'estudiós mallorquí assegura que "no hi ha un altre text semblant fins a la segona meitat dels anys cinquanta, amb uns continguts molt innovadors, especialment tenint en compte que va ser redactat a la segona meitat dels anys quaranta".
Desconeixent encara per què no va veure la llum en aquell moment, va indicar que Vicens Vives hi defensa "actituds i manifestacions del liberalisme polític i econòmic, quan a Espanya el franquisme era antiliberal i apostava per l'autarquia".
També en aquestes pàgines el gironí "fa una anàlisi continuada del paper de la burgesia, com a estrat social d'elit, cridat a encapçalar els projectes polítics i econòmics del futur, i, per tant, de sortida de la crisi". Aquestes disquisicions les feia en un Estat on en aquell moment es defensava "l'autoritarisme filofeixista, el cabdillisme i el partit únic".
Una altra novetat del llibre és que "reivindica el paper de la comunitat internacional, amb institucions com l'ONU, mentre Espanya era un país de fronteres tancades i que es postulava com el Guaita d'Occident".
D'una altra banda, Miquel Àngel Marín va destacar el valor literari del text, en el qual es barregen diferents gèneres històrics, des de la crònica política o el pensament polític fins a la crònica militar.
En aquest sentit, va aprofundir en el fet que el lector, a través d'una "narració molt ràpida i dinàmica", pot començar un capítol llegint sobre una batalla i acabar connectant amb les idees d'un president de govern o amb una reflexió política.
A més, "Vicens pot, en cinquanta pàgines, tractar sobre l'Holocaust i els mètodes de repressió comunista, analitzant-los, amb un to sempre neutral".
(...)

Text sencer a: Acantilado publica un text inèdit de Vicens Vives sobre la crisi del segle XX. Diari de Girona. 17/04/2013

 TORNAR A DALT 

"Dues mostres i un film en el marc ‘Girona, ciutat d'arxius'" [+]
01/10/2014
"Humor retrobat" [+]
24/09/2014
"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 02/10/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat