Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Aragó revela els pseudònims de 'Presència' a les memòries 'Periodisme sota sospita'"

05/04/2013


Ampliar imatge

 
El periodista narra les facècies i infortunis dels anys de la censura

El periodisme sempre està sota sospita, i avui travessa una cruenta crisi, però per conèixer l'aventura de publicar contra l'adversitat, per fer-se una idea dels equilibris que cal fer per filtrar la informació quan es viu sota la censura oficial, i per tenir un tast de les dificultats d'arribar al quiosc quan es treballa amb una precarietat de mitjans desoladora, cal llegir el llibre que acaba de publicar el veterà periodista Narcís-Jordi Aragó (Girona, 1932), Periodisme sota sospita (Acontravent), on aplega les memòries de l'etapa de la revista Presència durant el franquisme.
"Des de feia trenta-cinc anys tots vivíem vigilats i sota sospita: els ciutadans en general, alguns en particular, i els periodistes més que ningú", diu Aragó en unes memòries que abracen des del desembre de 1952, amb l'aparició del seu primer text periodístic, i acaben l'1 d'abril de 1977, amb la derogació de l'article 2 de la llei de premsa i impremta.
L'autor es refereix a uns anys de "resistència i esperança" transcorreguts a les redaccions de Vida Catòlica i de Presència, i relata no poques facècies i infortunis en un ambient de constants denúncies, expedients, sancions administratives, multes econòmiques, detencions i fins i tot presó. "Eren les armes amb què Franco amenaçava els periodistes".
En l'etapa de Vida Catòlica, amb Josep M. Ginés, Aragó va debutar en el periodisme sota la direcció del capellà Carles de Bolòs, a qui evoca com un "periodista nat" i "sord com una tàpia".
El juny de 1962, l'Ajuntament de Girona va prendre l'acord de tallar cent plàtans de la Devesa, però un editorial de Vida Catòlica redactat per Jordi Dalmau va ser censurat pel canonge José Calzada per atrevir-se a dir que "si un dia nos pusiéramos de acuerdo con el arboricida, sería síntoma de que también la vanidad humana nos desemboca en lo peligroso".
Presència va nèixer sota el mecenatge de Manuel Bonmatí amb la direcció de Carmen Alcalde, però l'any 1967 l'equip es va renovar i hi va entrar Aragó, que, segons els informes oficials, va suprimir l'"orientació marxista" de la publicació. Però la revista continuava essent un mitjà d'expressió del catalanisme, que durant aquells anys va arribar a aplegar cap a 800 signatures de col·laboradors d'arreu dels Països Catalans.
La publicació rebia anònims que acostumaven a acabar així: "¡Iremos a por vosotros! ¡Mueran los separatista rojos! Mueran el cardenal y el abad de Montserrat! ¡Maricas!".
Al capítol Dels anònims als pseudònims, Aragó revela qui s'amagava rere aquelles firmes per despistar: Eugeni Ribalta (Enric Marquès), Martí Jordà (Josep Martí), Met Lloveras (Jaume Guillamet), Enric Blasi (Modest Prats), Cebrià Muntalat (també Modest Prats), J. Rodés i Cantalozella (Joaquim Nadal), Jaime Sánchez Vidal (Santiago Sobrequés), Feliu Lledoners (Lluís Maria de Puig), Pere Carrer (Eduard Puig Vayreda), i un llarg etcètera.

Extret de: Aragó revela els pseudònims de ´Presència´ a les memòries ´Periodisme sota sospita´. Diari de Girona. 05/04/2013

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 17/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat