Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"La cara B de Girona Periodista, escriptor i documentalista"

22/03/2013


Ampliar imatge

 
Un llibre titulat ĹLa Girona pecadora' descobreix les interioritats de l'antic barri Xino, que durant anys va aplegar la marginalitat i la prostituciˇ de la ciutat

No sempre Girona ha estat la ciutat de postal que ara se'ns ven. No fa gaires anys, als mateixos carrers on els turistes en massa es paren per retratar els monuments patrimonials, i on molts gironins de classe benestant se les heuen per trobar un habitatge, regnava l'ànima negra de la ciutat; un reducte proscrit on deambulaven les prostitutes i la clientela que fugia d'una societat reprimida. El barri Xino de Girona (el barri, com se'l va anomenar durant anys) es va concentrar al sector que ara anomenem del Pou Rodó; concretament del barri de la Barca, entre el Galligants i la plaça de Sant Feliu. En aquells carrers humits, poc salubres i estrets, es concentraven la majoria de cases de prostitució.

Aquell racó del món, epicentre de la marginalitat, és ara motiu d'una crònica periodística i de caràcter històric, recollida en el llibre La Girona pecadora, de Gerard Bagué (Llibres del Segle). El periodista i escriptor gironí ha reelaborat i desenvolupat la Beca 8 de Març de Recerca de la Memòria Històrica de les Dones, convocada per l'Ajuntament de Girona, i que va obtenir el 2006, per oferir el primer llibre que tracta específicament de la prostitució que es practicava a la Girona Vella, abans que es traslladés a l'extraradi i a les carreteres. Originàriament, la idea de l'autor era fer-ne un documental, però la voluntat expressa dels testimonis de no voler sortir enregistrats davant la càmera va conduir a escriure el llibre. L'autor destaca que el llibre és una realitat ara, fet des de la memòria, ja que difícilment s'hauria pogut fer aleshores, ja que el barri era d'allò més marginal. Ho demostra el fet que gairebé no existeix material gràfic d'aquest recinte urbà, previ a la gran reforma urbanística que l'ha convertit ara en un dels barris més de moda.

El llibre recull fragments de diversos textos periodístics –principalment de Los Sitios, Diari de Girona, Presència i El Punt–, testimoniatges –la majoria anònims, com dèiem– i referències a obres literàries ambientades al barri. El resultat és una crònica que ha conformat a través de la recerca, la història, l'antropologia, la sociologia i la literatura. Un passeig coral pel costat fosc de la ciutat, que per l'historiador i prologuista Josep Clara, esdevé “una crònica amena de retaule històric i de reportatge periodístic panoràmic”.

Extret de: La cara B de Girona Periodista, escriptor i documentalista. El Punt Avui. 22/03/2013 

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 18/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat