Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Els barris del pecat"

21/03/2013

LLUÍS FREIXAS I MASCORT.
Ara farà trenta anys, l'estiu de 1983, es van enderrocar les cases adossades a les escales de la basílica de Sant Feliu de Girona. Era l'inici de la reforma del barri del Pou Rodó, que durant dècades va ser simplement el Barri, amb majúscula i sense més detalls, tot i que també s'hi podia afegir el cognom: Barri Xino. Potser no és del tot forassenyat pensar que aquests carrers, que van ser sinònim de prostitució i avui acullen residències elegants i turistes i nadius ociosos, han canviat més en tres dècades que en tres segles. Si més no, el comerç sexual hi està documentat des de principis del segle XVI.

Aquesta Girona, recòndita a ulls de molts ciutadans malgrat que fos ben pròxima a llocs de culte i espais monumentals, ha estat en els darrers anys un dels interessos de Gerard Bagué, periodista, escriptor i realitzador audiovisual que des de 2006 ha remenat arxius i hemeroteques, ha buscat testimonis literaris i ha parlat tant amb residents del barri com amb antigues professionals i clients. El resultat ha estat La Girona pecadora (Llibres del Segle), un llibre a cavall de la compilació històrica, la crònica i el retrat antropològic. El caràcter híbrid és un dels trets del llibre, que ressegueix la història de la prostitució amb censos, padrons i documents, esbossa la vida del barri i les prostitutes –sobretot durant la segona meitat de segle XX amb elements tan tràgics com la irrupció de la droga als anys vuitanta i noranta–, recull testimonis orals i presenta les descripcions de la zona que ens ha deixat la literatura, des de la visió sòrdida i miserable que en transmeten Sagarra i Pla fins a la mirada arcàdica i enyoradissa d'autors menys previsibles, com ara l'editor Carlos Barral i el ministre ucedista Alberto Oliart. Tots dos, destinats a Girona com a militars de lleva, trobaven que la ciutat era molt ensopida i es van interessar vivament per l'hospitalitat d'aquells establiments i els alcohols que s'hi servien.

El record del passat recent és molt oportú. Sobretot si tenim la temptació de pensar que ja no hi ha guetos i que tots som més tolerants. És cert, el Barri s'ha fos en els replecs de la història, però la prostitució ha fet una gir ultramodern: transversalització, se'n diu. Ara és arreu: a les carreteres –tancada en clubs o a peu de voral–, en xalets de barris tranquils, en pisos de l'Eixample, i en tots els accents i nacionalitats possibles. Fins i tot, en alguns municipis, té projecció transfronterera. És el present que ens acull, en cru i sense preservatiu.

Extret de: Els barris del pecat. El Punt Avui. 21/03/2013 

 TORNAR A DALT 

"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014
"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 22/08/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat