Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Manel Armengol gira"

19/03/2013


Ampliar imatge

 
El Departament de Cultura i Foto Colectania organitzen una exposició itinerant amb 75 fotografies dels anys setanta a Espanya, la Xina i els Estats Units

MARIA PALAU.
No es va acabar d'expressar prou bé en la nota que va enviar al The New York Times
Juntament amb les fotografies que havia fet d'una manifestació per les llibertats que va agitar aquella transició democràtica espanyola que feia una nova olor d'il·lusió, però encara molt tuf de repressió. Manel Armengol (Badalona, 1949) va escriure als responsables del rotatiu que si publicaven les imatges no posessin el seu nom. Corria el risc de rebre una pallissa “o alguna cosa pitjor”. Però no el van entendre i van signar el reportatge, no amb un, sinó amb els seus dos cognoms. “Però això, al final, em va protegir”, exclama Armengol, que va aconseguir difondre les fotografies de les manifestacions, avui icòniques, en els mitjans més prestigiosos de tot el món. A Espanya no les va poder publicar fins al cap d'un any, i això que fins i tot va arribar a oferir el negatiu per 300 pessetes. Només li volien pagar 100 pessetes per negatiu.

Són fotografies que tothom coneix i reconeix, i ara lluiran en una exposició que ha produït la Fundació Foto Colectania amb cobertura institucional: el Departament de Cultura la farà girar pel país en el marc del seu programa de mostres itinerants. L'exposició s'obrirà divendres al centre d'art contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, i després viatjarà a l'Hospitalet de Llobregat (de juny a agost), Igualada (de setembre a octubre) i Girona (de novembre a desembre).

Però no tot l'Armengol que impregna la mostra és el de les manifestacions de la transició. En realitat, el projecte entreteixeix tres transicions; a més de l'espanyola, les que el fotògraf va viure a finals dels anys setanta a la Xina, on va ser enviat per la revista Playboy, acompanyant Baltasar Porcel, i als Estats Units, on també va exercir de corresponsal per a Interviú. Transicions vistes des de la perspectiva de la vida quotidiana de la gent, amb dosis justes d'ironia i molt bon gust per les paradoxes.

En total són 75 fotografies, tot i que les tres sèries contenen molt més material, que en l'exposició el desvelarà una projecció. El signe comú de les tres sèries és el de metamorfosi en uns contextos de decadència en què ja hi ha els primers indicis de canvi. A la Xina, Armengol es va trobar amb una societat que tot just feia tres anys que havia perdut el seu gran líder, Mao Tse-tung, però que ja començava a somiejar amb un futur diferent. Als Estats Units, al fotògraf català el van corprendre les diferències socials: “La riquesa i la pobresa convivien en les seves realitats més extremes”, recorda.
(...)

Text sencer a: Manel Armengol gira. El Punt Avui. 19/03/2013

 TORNAR A DALT 

"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014
"10 activitats per treure el nas als arxius" [+]
09/06/2014
"Galdric Peñarroja explica els secrets de la gigafoto" [+]
09/06/2014
"L'Agustí Centelles 'més íntim', a Torroella de Montgrí " [+]
06/06/2014
"Lluís Muntada parla de la Girona actual" [+]
05/06/2014
"L'arxiu de Terrassa i comarca obre amb tres anys de retard" [+]
04/06/2014
"L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa entra a Twitter" [+]
03/06/2014
"Una exposició repassarà 34 anys de fotos de Miquel Ruiz" [+]
02/06/2014
"‘La renovació de l'escola', a Banyoles" [+]
02/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 22/07/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat