Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"L'arquitectura que no va poder ser Un gran llegat"

08/03/2013


Ampliar imatge

 
L'arquitecte gironí Emili Blanch va treballar intensament per a la Generalitat republicana, i això li va costar després l'exili i la condemna a no poder exercir el seu ofici en plenitud. Gemma Domènech ha escrit la biografia d'aquest arquitecte racionalista, que es presentarà el 19 de març a Girona

XAVIER CASTILLÓN.
Gemma Domènech, l'autora del llibre Emili Blanch Roig (1897-1996). Arquitectura, patrimoni, compromís, ja fa temps que estudia la repressió dels arquitectes que van treballar per a la II República un cop acabada la Guerra Civil. Comparativament amb altres col·lectius professionals, com ara els mestres, se sap relativament poc sobre com el franquisme va condemnar a l'exili, l'ostracisme professional i la mort els arquitectes que van ser fidels a la legalitat republicana. Un d'ells va ser el gironí Emili Blanch (La Pera, Baix Empordà, 1897-1996), que va ser arquitecte en cap de la Generalitat a Girona i, com a tal, va construir moltes escoles i altres equipaments, però també va formar part de la comissió creada el 22 de juliol del 1936 pel govern català per preservar el patrimoni religiós de l'onada incendiària i destructiva dels revolucionaris amb els quals compartien bàndol. Encara que sembli mentida, fins i tot això li va anar a la contra, a Emili Blanch, quan el 1948 va tornar de l'exili mexicà, i, a més d'embargar-li tots els seus béns –la seva casa va passar a ser una seu de l'Auxilio Social de Falange i ell va haver de llogar-ne els baixos–, va haver de patir la suspensió total en l'exercici de la seva professió tant en l'àmbit de l'obra pública com privada. Com diu Domènech, Blanch va tenir més “sort” –que constin les cometes– que altres col·legues, perquè la seva suspensió va ser total, però no de per vida com en altres sentències del tribunal de responsabilitats polítiques, que més aviat semblaven una maledicció.

“Més que fer un llibre d'arquitectura, he volgut resseguir la història d'una vida, i en aquest sentit el protagonista podria haver estat un metge o un professional de qualsevol altre camp”, explica Domènech, investigadora de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural des del 2009.

En tot cas, el llibre sí que incideix, evidentment, en la important obra de Blanch com un dels principals representants de l'arquitectura racionalista a les comarques gironines, juntament amb Josep Claret i Rovira (Girona, 1908-1988) –van ser molt amics amb Blanch abans de la guerra, però els seus destins van acabar sent visceralment contraris–, i dedica una tercera part de les seves pàgines a catalogar les seves obres, des de les escoles de Vilafreser i Galliners (Pla de l'Estany), el cinema de Torroella de Montgrí i la xarxa de clavegueram de Portbou, els anys vint, a un bloc d'apartaments a cala Rovellada, a la localitat alt-empordanesa de Colera. També va ser un dels seus últims projectes l'adaptació per a residència geriàtrica de la casa on va viure els seus últims anys a la Pera, i que va donar a la Generalitat de Catalunya amb el compromís que hi donés aquesta funció social. Disset anys després de la seva mort, can Blanch de la Pera es va deteriorant sense que l'administració catalana sàpiga què fer-ne. Blanch, que va morir sense descendència, també va donar la seva casa de Girona a la Creu Roja i va lliurar tot el seu fons documental a l'Ajuntament de Girona.
(...)

Text sencer a: L'arquitectura que no va poder ser Un gran llegat. El Punt Avui. 08/03/2013 

 TORNAR A DALT 

"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014
"10 activitats per treure el nas als arxius" [+]
09/06/2014
"Galdric Peñarroja explica els secrets de la gigafoto" [+]
09/06/2014
"L'Agustí Centelles 'més íntim', a Torroella de Montgrí " [+]
06/06/2014
"Lluís Muntada parla de la Girona actual" [+]
05/06/2014
"L'arxiu de Terrassa i comarca obre amb tres anys de retard" [+]
04/06/2014
"L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa entra a Twitter" [+]
03/06/2014
"Una exposició repassarà 34 anys de fotos de Miquel Ruiz" [+]
02/06/2014
"‘La renovació de l'escola', a Banyoles" [+]
02/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 23/07/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat