Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"El meu refugi sota terra"

11/02/2013


Ampliar imatge

 
PIUS PUJADES.
Pocs se'n poden recordar, per sort, però els refugis que el Museu de la Ciutat recupera en diversos indrets de la ciutat –el primer va ser el del Jardí de la Infància– permeten tenir memòria de quan els avions planejaven pel cel de Girona amb la malèvola intenció de descarregar la seva càrrega mortífera sobre els terroritzats gironins. Fa uns dies, es va presentar el documental Amagats sota terra, del realitzador Quim Paredes i l'historiador Jaume Prat. Va ser al Municipal, ple a vessar, amb l'alcalde al primer lloc i molts dels testimonis que intervenen al film presents a la platea. Alguns no hi van ser a temps, que a certa edat, el pas dels dies és inexorable.

Cal felicitar els responsables, amb en Pere Freixes al davant. Han fet, cadascú en el seu lloc, una bona feina. Si en teniu la oportunitat, val la pena de escolteu els testimonis que el documental ha aplegat. Són retalls de la nostra història, ben vius.

En sortir del Municipal vaig recordar que, just al costat de casa, a l'actual passeig Fora Muralla, abans carrer de Caputxins, després que alguna de les bombes ensorrés un aparell de cases, s'hi va fer també un refugi. Jo llavors tenia menys d'un any, però a coll de la meva mare hi vaig trobar sopluig més d'una vegada, quan el perill era imminent. El refugi no era pas oficial. L'havia cavat, a pic i pala, un cosí veí nostre que es deia Pere Dillet. Penetrava al cor de la muntanya des de ben a prop de casa. Anys després, ja infant, havíem utilitzat aquell túnel sorprenent per als nostres jocs. És d'aquesta època que el recordo. De memòria diré que devia tenir quinze o vint metres, amb dues boques separades uns set o vuit –per garantir la sortida en cas d'ensorrament– i un petit apèndix al fons d'una de les boques.

Pel que vaig entendre, ens hi refugiàvem els veïns de dues o tres cases. La mare recordava que hi entrava amb molta por. Nosaltres, en canvi, hi vivíem grans aventures, quan el férem nostre.

He de pensar que el refugi encara existeix. Les dues boques es perderen en urbanitzar-se el sector. Una, la més pròxima a casa, devia quedar exactament on hi ha les escales que pugen pel carrer de Pere el Cerimoniós. L'altra boca podria ser just on hi ha una casa que era de la germana d'en Pere, la Maria Dillet. Potser es trobaria, si convingués. No era pas una gran estructura militar, és clar. Però serviria per explicar com els particulars es defensaven a la seva manera dels atacs de l'aviació franquista. I a mi, perdoneu, em faria gràcia tornar a recórrer aquells metres d'humitat i aventura de la ja remota infància.

Des d'aquí, quan ja no hi sóc pas a temps, un agraït record per al cosí Pere, que treballà per nosaltres amb tanta generositat.

Extret de: El meu refugi sota terra. El Punt Avui. 11/02/2013

 TORNAR A DALT 

"Vuit dŔcades de RÓdio Girona, en una exposiciˇ" [+]
23/04/2014
"La Casa de Cultura mostra als gironins els 80 anys d'hist˛ria de RÓdio Girona" [+]
23/04/2014
"Mil hist˛ries en 180.000 llaunes" [+]
22/04/2014
"El nou arxiu comarcal de Santa Coloma, a punt" [+]
22/04/2014
"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 24/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat