Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Crescenti protagonitza el nou volum de Girona Fot˛grafs"

06/02/2013


Ampliar imatge

 
La seva figura transcendeix com a fot˛graf de carrer i precursor de la fotografia esportiva. El llibre, editat per l'Ajuntament de Girona i Rigau Editors, es presenta avui

JORDI CAMPS I LINNELL.
La història de la fotografia no només l'han escrita grans noms, sinó també molts d'aquests professionals propers que han embalsamat algun moment de les nostres vides. A Salvador Crescenti (Móra la Nova, 1903-Salt, 1978), conegut popularment amb el nom de Creixenti –per allò de l'adaptació catalana d'un cognom d'ascendència italiana–, de ben segur que molts el recorden, i ja no diguem que tenen alguna foto que porta la seva firma. Sigui des del seu estudi, situat a la plaça del Veïnat de Salt o perquè durant molts anys va oferir els seus serveis de fotògraf ambulant muntat a la seva bicicleta, la figura de Crescenti destaca sobretot per haver donat cobertura gràfica a diversos esdeveniments i l'evolució urbana del poble de Salt i la ciutat de Girona. A més de retratista, també va sobresortir per haver estat precursor de la fotografia esportiva a Girona, sobretot vinculada al futbol, així com a la boxa, el ciclisme i el bàsquet.

Per la seva incidència com a fotògraf de carrer i la importància del seu llegat, el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), juntament amb Rigau Editors, han editat un nou volum de la col·lecció Girona Fotògrafs, que reuneix una important selecció d'imatges del seu fons, que en bona part es conserva al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona. El llibre Salvador Crescenti mostra principalment aquella obra vinculada a la ciutat de Girona, i il·lustra gràficament la transformació urbana de la ciutat i també els canvis en l'activitat humana.

Cal remarcar-hi les imatges d'esdeveniments socials i culturals, com ara les processons religioses al carrer, les sardanes a la plaça els dies de la festa major de Salt, la concentració de bicicletes per la Festa del Pedal, l'arribada de la Verge de Fàtima, el bateig dels primers gegants de Salt, les curses a la plaça de braus de Girona i les curses al carrer durant les Fires de Sant Narcís, que constitueixen una font històrica que documenta el folklore i l'esbarjo d'una generació. En un altre vessant, les formacions de presos a la presó de Salt, esdevenen un document històric.

Les imatges van acompanyades dels textos de Miquel Berga, professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra, i Cristina Feixas, tècnica col·laboradora del CRDI. Tots dos, juntament amb l'alcalde Carles Puigdemont, assistiran a la presentació del llibre que tindrà lloc avui, a la Sala Miquel Diumé del consistori gironí, a 2/4 de vuit del vespre.

Continuar plasmant l'obra de fotògrafs gironins

El llibre és el novè de la col·lecció Girona Fotògrafs, l'objectiu de la qual és posar en valor l'obra de fotògrafs gironins o amb una producció fotogràfica vinculada a Girona. Per això s'han seleccionat aquelles fotografies que tenen un important valor documental, però també les que han estat batejades com a fotografia d'autor, és a dir, les que presenten uns components lligats directament al seu valor artístic. Joan Boadas, director del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions, subratlla “l'esforç continuat per reivindicar” aquestes figures que han marcat la història local.

Text sencer a: Crescenti protagonitza el nou volum de Girona Fotògrafs. El Punt Avui. 05/02/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 18/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat