Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"El Constitucional resol a favor de Catalunya la disputa pels 'papers de Salamanca'"

04/02/2013


Ampliar imatge

 
La sentŔncia diu que la decisiˇ "no Ús arbitrÓria" i dˇna "satisfacciˇ" a qui va patir les conseqŘŔncies de la Guerra

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar la Junta de Castella i Lleó contra la llei per la qual es van enviar a Catalunya els anomenats "papers de Salamanca" el 2006.
El TC desestima el recurs contra la Llei de "restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica". La resolució considera que l'enviament a Catalunya dels papers no vulnera l'obligació que la Constitució imposa a l'Estat central de custodiar documents d'aquest valor històric, com defensava la Junta.
Els coneguts com a "papers de Salamanca" són un conjunt de documents confiscats durant la Guerra Civil per les tropes de Franco a la Generalitat republicana i a altres institucions catalanes.
La Junta de Castella i Lleó va recórrer contra la mesura en un escrit que denunciava l'"espoliació" que suposava dividir l'arxiu, enviant una part central del mateix a Catalunya, i privar-lo del seu sentit global de memòria sobre tota la repressió posterior a la Guerra.
La Junta recordava com el 1979 els documents confiscats "pels organismes repressors" es van integrar a l'Arxiu Històric Nacional amb seu a Salamanca, "beneficiant-se de la protecció que l'ordenament jurídic dispensa a aquest i als altres arxius estatals".
Van passar després a integrar l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, tot això seguint la voluntat de l'Executiu estatal, un procés culminat el 1999.
El ple del TC ha respost, en una resolució de la qual ha estat ponent el magistrat Pablo Pérez Tremps, que la devolució dels papers de Salamanca a la Generalitat "no és arbitrària" ni irracional, al marge que es pugui o no estar d'acord amb ella. "L'adopció, per part del legislador democràticament elegit, de la decisió de contribuir a donar satisfacció a institucions o ciutadans que van patir, directament o en la persona dels seus familiars, les conseqüències de la Guerra Civil no pot constituir, en cap cas, una decisió arbitrària o irracional", diu la sentència.
"La protecció de l'interès dels propietaris originaris o dels seus successors de recuperar el que en el seu moment els va ser confiscat, que es promou amb la restitució legalment prevista, constitueix un interès constitucionalment legítim", afegeix.
"No pot titllar-se d'arbitrària una norma que persegueix una finalitat raonable i que no es mostra desproveïda de tot fonament, encara que pugui legítimament discrepar-se de la concreta solució adoptada", diu també la sentència feta pública ahir.
I afegeix que "entrar en un enjudiciament de quina seria la mesura justa suposa discutir una opció presa pel legislador que, encara que pugui ser discutible", no és inconstitucional.
D'altra banda, entre les conseqüències de la disputa pels "papers", al juny de 2005 desenes de milers de persones es van manifestar a Salamanca contra el trasllat dels documents i, també al juny, l'Audiència Nacional va desestimar la immobilització cautelar dels fons documentals de l'Arxiu de Salamanca.
(...)

Text sencer a: El Constitucional resol a favor de Catalunya la disputa pels 'papers de Salamanca'. Diari de Girona. 02/02/2013

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 17/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat