Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Nou fragment del viatge al purgatori de Louis d'Auxerre"

21/01/2013


Ampliar imatge

 
Troben a la Garrotxa una part de les poques versions manuscrites d'aquest text medieval. La troballa és dels historiadors Jesús Culebras i Gaspar Guardiola

JORDI CASAS.
Els historiadors Jesús Culebras i Gaspar Guardiola, especialitzats en la investigació de la història rural comarcal del país, han localitzat en una masia de la comarca de la Garrotxa una de les poques versions manuscrites que es conserven del text literari que fa referència al pelegrinatge del cavaller Louis d'Auxerre al purgatori de Sant Patrici. El text és del 1360 i és un element literari rellevant en el context de la temàtica religiosa medieval.

Fins ara, només es coneixia un petit fragment d'aquesta traducció medieval anònima, editat el 1914 per Ramon Miquel Planas. Aquest manuscrit es va fotografiar i el varen cedir a la Universitat d'Alacant per estudiar-lo. El catedràtic Josep Antoni Iglesias, del Grup de Recerca Chartae-Universitat Autònoma de Barcelona, i Joan Maria Perujo, de la Universitat d'Alacant, han aprofundit en l'estudi del text trobat a la Garrotxa i ha estat publicat a la revista Estudios de Literatura Medieval (Múrcia).

El text és un testimoni de la versió catalana de la Visio Ludovici de Francia, escrita en llatí per fra Taddeo di Gualandi l'any 1360.

Iglesias i Perujo afirmen al seu estudi que la Visio té una finalitat catequètica i moralitzant i no pas literària. Hi ha altres textos de la tradició, com ara el Viatge al purgatori, de Ramon de Perellós, que tenen més qualitat literària. En el cas del text a què fa referència el fragment trobat a la Garrotxa, el narrador avisa sobre les penes que patiran els qui no segueixin els manaments de Déu i insisteix en els pecats de la luxúria i l'avarícia. Té també l'objectiu subsidiari de refermar l'eficàcia dels sufragis –almoines, misses...– per alleujar les penes dels condemnats, tal com recomanava sant Agustí. En definitiva, aquests tipus de textos ajuden a entendre l'univers de creences que els cristians de l'edat mitjana tenien sobre l'existència després de la mort.

Jesús Culebras i Gaspar Guardiola han reivindicat, arran d'aquesta troballa, la necessitat de recuperar tot allò que fa referència a la història dels pobles, la que no surt als llibres que deixen constància dels fets més rellevants i els analitzen. Així mateix, han remarcat la necessitat de digitalitzar els fons dels arxius comarcals per facilitar la tasca de recerca dels investigadors. Segons ells, els horaris dels arxius són incompatibles amb els qui treballen. A part, hi afegeixen que aquesta digitalització no comportaria cap inversió desorbitada.

Extret de: Nou fragment del viatge al purgatori de Louis d'Auxerre. El Punt Avui. 21/01/2013 

 TORNAR A DALT 

"Una fundació gestionarà el fons fotogràfic de Vehí, el fuster de Dalí" [+]
25/06/2014
"L'editorial Penguin Random House dóna arxius documentals de Plaza & Janés i Grijalbo..." [+]
20/06/2014
"‘Girona medieval, la clau del regne' recull la història de la ciutat del s. IX al XV" [+]
19/06/2014
"El Govern impugnarà la decisió de no tornar tots els Papers de Salamanca" [+]
19/06/2014
"Tribut a Tomàs Mallol en el primer aniversari de la seva mort" [+]
13/06/2014
"L'abat de Montserrat rep el llibre dels pobles annexionats a Girona" [+]
12/06/2014
"L'arxiu secret dels Borja, dipositat a Catalunya" [+]
10/06/2014
"10 activitats per treure el nas als arxius" [+]
09/06/2014
"Galdric Peñarroja explica els secrets de la gigafoto" [+]
09/06/2014
"L'Agustí Centelles 'més íntim', a Torroella de Montgrí " [+]
06/06/2014
"Lluís Muntada parla de la Girona actual" [+]
05/06/2014
"L'arxiu de Terrassa i comarca obre amb tres anys de retard" [+]
04/06/2014
"L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa entra a Twitter" [+]
03/06/2014
"Una exposició repassarà 34 anys de fotos de Miquel Ruiz" [+]
02/06/2014
"‘La renovació de l'escola', a Banyoles" [+]
02/06/2014

 

Pàgina actualitzada el 22/07/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat