Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"La investigaciˇ gironina s'acomiada de la seva arxivera"

15/01/2013


Ampliar imatge

 
La directora de l'Arxiu Hist˛ric de Girona, Montserrat Hosta, va morir dijous a la nit d'un cÓncer, als 59 anys, i deixa un buit inesperat entre els companys de professiˇ

EVA VÀZQUEZ.
Els arxius gironins es van despertar ahir commocionats amb la notícia de la mort, dijous a la nit, de la directora de l'Arxiu Històric, Montserrat Hosta Rebés, d'un càncer fulminant que li havien diagnosticat feia pocs mesos. Amb 59 anys i a punt de ser àvia, com recordava Narcís Figueras, director del Patronat Eiximenis, Montserrat Hosta s'havia guanyat l'afecte i la gratitud de tots els investigadors que en el curs de les seves recerques havien hagut de consultar algun dels documents de l'Arxiu Històric, no només per la seva diligència i disponibilitat, sinó sobretot per la seva discreta amabilitat, propera però mai vigilant. La discreció ha estat, de fet, una de les seves qualitats més evidents i per força menys vistoses, però ha fet el seu efecte entre tots els que la van conèixer i tractar de prop o de lluny, que ahir no deixaven de lloar la seva eficient voluntat de servei exercida amb una total indiferència per la notorietat. Hi feia referència l'anterior director de l'Arxiu Històric, Josep Matas, al costat del qual Montserrat Hosta va treballar fins que ella mateixa va succeir-lo en el càrrec, l'any 2003, quan subratllava la seva humilitat al costat del rigor i la professionalitat, i també els seus mateixos companys de feina, que recordaven les delicioses plates de pastissos elaborats per ella mateixa que no s'oblidava mai de portar a l'Arxiu cada 27 d'abril per celebrar amb ells el seu sant.

Germana de la directora del Patronat Call de Girona, Assumpció Hosta, cunyada del polític Joan Olóriz i mare de dos fills, Montserrat Hosta formava part d'aquella generació de joves estudiants d'esquerra que a principis dels setanta es reunien en un pis del carrer Muntanya, un grup del qual va perviure l'amistat amb Sebastià Salellas, Anna Maria Birulés, Antoni Puigverd, Quima Massegur, Anna Pagans, Manel Serra, Xavier Corominas o Jaume Curbet, amb qui va estar casada. Molts d'ells, com ella mateixa, van ser simpatitzants un moment o altre del PSC, l'agrupació gironina del qual va sumar-se ahir en un comunicat al condol per la seva mort. Tot i l'escàs afany de protagonisme, se li deuen alguns projectes rellevants, com ara la recuperació dels fragments hebreus dels llibres de notaria, o l'impuls a la difusió del treball dels arxius per mitjà d'exposicions com ara Els ninots de l'escrivà o 1956, l'any de la fred. Formava part dels Serveis Didàctics de la Xarxa d'Arxius Comarcals del Departament de Cultura i d'Arxivers sense Fronteres, i havia participat en l'elaboració del projecte del nou edifici de l'Arxiu.

Extret de: La investigació gironina s'acomiada de la seva arxivera. El Punt Avui. 12/01/2013 

 TORNAR A DALT 

"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014
"La radiografia de 38 anys del periodisme gironÝ" [+]
21/03/2014
"La Fundaciˇ Sharpe rep 22 caixes del llegat anglŔs" [+]
21/03/2014
"Aquells dies en quŔ Girona va ser notÝcia" [+]
21/03/2014
"Les 15.000 cartes de Radio Pirenaica donen veu als venšuts en la guerra" [+]
20/03/2014
"Els valors de Rahola sˇn els de l'Europa que volem" [+]
17/03/2014
"La Generalitat cedirÓ la casa Pastors abans de l'estiu" [+]
17/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 16/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat