Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestiˇ Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Una iniciativa pionera permet consultar a la xarxa els documents gironins mÚs antics"

10/01/2013


Ampliar imatge

 
L'aplicaciˇ utilitza la tecnologia de l'empresa Gran Consulting a partir dels continguts de l'Arxiu Municipal

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona ha posat a disposició del públic general l'aplicació Documents Singulars que permet fer recerques precises sobre els textos complets més antics de Girona, els índexs i els documents digitalitzats més rellevants que es conserven a l'Arxiu Municipal. Es tracta dels tres llibres de privilegis de la ciutat, les lletres reials, els pergamins i el llibre del Sindicat Remença, que sumen més de 5.500 documents disponibles. Daten de l'any 1.144 fins al 1.862 i permeten establir l'organització política i econòmica des del segle XII.
Segons els seus impulsors, aquesta aplicació posa a l'abast del públic el patrimoni documental de l'època medieval i moderna de la ciutat però també és la primera vegada que un conjunt documental d'aquestes característiques es pot consultar de forma completa per Internet.
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va destacar ahir en roda de premsa que es tracta d'una "informació colossal" i va subratllar que "no hi ha res més modern i democràtic que poder consultar un text medieval des de l'altre punt de món gràcies a les noves tecnologies".
Per la seva banda, el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions, Joan Boadas, i la tècnica de l'Arxiu Històric de la Ciutat, Anna Gironella, van fer èmfasi en la importància de poder consultar els originals i les transcripcions dels documents "més antics i més importants" de la ciutat, atès que la doten d'estructura política i de govern.
Es pot accedir a l'aplicació a través del web del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (www.girona.cat/sgdap/cat/llibres) i permet fer diferents tipus de cerques, com ara per text lliure en les transcripcions o acotacions segons la tipologia documental, la datació o els índexs. També es pot acarar els textos transcrits amb els originals, atès que també hi ha disponible la digitalizació dels tres llibres de privilegis de la ciutat (el Llibre Verd, el Llibre Vermell i el Llibre Groc) i el Llibre del Sindicat Remença de 1.448.
L'aplicació utilitza la tecnologia dissenyada per l'empresa Cran Consulting, que es basa en els continguts elaborats durant el projecte d'edició de documents antics per part de l'Arxiu Municipal de Girona des de l'any 1992. Fins ara, només es trobaven disponibles de forma impresa en els dotze volums de la col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, formada per la transcripció completa dels documents, el resum de contingut, la datació i la tradició documental de cadascun d'ells. En el cas dels pergamins, en lloc del text complet es va realitzar un resum complet del contingut i també es van indexar els organismes, els càrrecs i oficis, els notaris i notaries i les tipologies documentals. Han participat en aquest projecte, dirigit per Joan Boadas i Lluís-Esteve Casellas, els historiadors Christian Guilleré, Maria Josepa Arnall, Griselda Juliol, Joan Villar, Maria Mercè Homs i Anna Gironella, a més de la col·laboració del personal de l'Arxiu Municipal.

Extret de: Una iniciativa pionera permet consultar a la xarxa els documents gironins més antics. Diari de Girona. 10/01/2013

 TORNAR A DALT 

"Els tribunals ratifiquen que l'Arxiu de la Garrotxa Ús legal" [+]
25/04/2014
"La Diputaciˇ digitalitza els acords de la Mancomunitat" [+]
25/04/2014
"La Casa de Cultura mostra als gironins els 80 anys d'hist˛ria de RÓdio Girona" [+]
23/04/2014
"Vuit dŔcades de RÓdio Girona, en una exposiciˇ" [+]
23/04/2014
"Mil hist˛ries en 180.000 llaunes" [+]
22/04/2014
"El nou arxiu comarcal de Santa Coloma, a punt" [+]
22/04/2014
"Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l'Arxiu Hist˛ric" [+]
09/04/2014
"El Museu del Cinema llueix la primera llanterna mÓgica gironina" [+]
08/04/2014
"El Museu del Cinema obtÚ el primer projector hist˛ric de Girona" [+]
08/04/2014
"El rŔgim, a Santa Cristina" [+]
02/04/2014
El CRDI participa en el I CongrÚs Internacional de Documentaciˇ FotogrÓfica [+]
01/04/2014
"CatalÓ, prevere, universitari, amic" [+]
01/04/2014
"Multitudinari adÚu a Modest Prats cantant a cor el 'Virolai'" [+]
01/04/2014
"Mor el fil˛leg i te˛leg Modest Prats" [+]
31/03/2014
"Mor als 77 anys el capellÓ i fil˛leg gironÝ Modest Prats" [+]
31/03/2014

 

PÓgina actualitzada el 25/04/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  AvÝs legal  |  sgdap@ajgirona.cat