Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Martí Massafont, visions de girona"

19/11/2012


Ampliar imatge

 
Amb la seva càmera, el fotògraf va immortalitzar els indrets de la ciutat més paradigmàtics, així com la seva ciutadania i tradicions. L'article és un petit homenatge a la seva figura incansable

MARIA CARME RIBAS I MORA.
Han passat uns quants dies des del moment en què vaig dedicar unes ratlles de comiat al senyor Massafont. Allà hi deia que, amb més tranquil·litat, un altre dia, parlaria d'ell.
Tinc el llibre que va sortir per Sant Jordi Martí Massafont (fotògraf), el vuitè de la sèrie Girona Fotògrafs, que ha editat l'Ajuntament de la ciutat. Joan Boada, arxiver municipal, va destacar el component de "crònica de la ciutat de Girona", i em va emocionar en obrir-lo només de pensar si ell i la Maria ho haguessin pogut veure, tot i que quan va sortir, en Martí encara hi era, però no per adonar-se'n. Ara mateix sembla que vegi com de feliços haurien estat, la vida es així.
He conegut amb el llibre la Montserrat, la seva nora, la M. Àngels, una de les nétes i els tres besnéts. L'important és que ha sortit i que a aquests nens algú els explicarà com eren els seus avis i d'aquí uns anys en biblioteques, universitats o en llibreries particulars podrem trobar un exemplar o més, ja que penso que la donació no quedarà en un sol llibre i que aquestes imatges copsades des del carrer seran un senyal del nostre passat on podrem veure com ha canviat Girona.
Establiments o entitats que ja no hi són, processons i tot tipus d'esdeveniments, copsats a peu de carrer immortalitzats per la càmera del senyor Massafont.
M'ha agradat la mica de biografia que hi ha escrita, potser és perquè l'he escoltada de la seva pròpia veu explicada arran de taulell de la Granja Mora i, darrerament, al menjador de casa on s'hi trobava tan bé, explicant com totes les persones de la seva edat el que ha estat la seva vida junt amb la Maria. Precisament, l'última vegada que varen venir els vaig obsequiar llegint-los un tros del meu llibre, que espero que vegi la llum aviat, on hi queda reflectit el naixement del seu únic fill, en Lluís, traspassat malauradament abans que ells... fet impensable per uns pares.
La mare del senyor Martí, en arribar a Girona, va trobar feina a l'antic Hospici gironí, i per falta de recursos el va portar allà i hi va fer els seus estudis. He de dir que d'aquesta institució han sortit grans persones, ja que hi tenien la seva pròpia impremta, fusteria, lampisteria, sastreria... dels nois o noies que tenien voluntat d'aprendre en varen sortir-ne persones que han arribat a fites molt altes. Va ser així que el senyor Massafont al llarg de la seva carrera de fotògraf va sentir gran predilecció i agraïment a les monges paules d'aquesta institució de qui guardava un entranyable record, no deixant mai de plasmar amb la seva càmera festivats que s'hi portaven a terme.
M'ha fet molta il·lusió veure en aquest llibre una foto on surten dos paules amb una nena: una és Sor Maria , al cel sia, que va ser tot un referent a Girona; i l'altra és Sor Leonor. Ella és viva, la tenim a Girona, el passat dia 14 de novembre va fer 91 anys, i encara es cuida de la cuina del pis on es troben.
(...)

Text sencer a: Martí Massafont, visions de girona. Diari de Girona. 18/11/2012 

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 17/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat