Autocroms


L’autocrom fou el primer procediment en color disponible en fotografia, desenvolupat i patentat pels germans Lumière el 1903 i comercialitzat per primera vegada el 1907.
Basat en el sistema de color additiu, consistia en recobrir una placa de vidre amb una capa de color producte d'una mescla de tres capes iguals de fècula de patata tenyides de vermell-taronja, violeta i verd. El conjunt es recobria amb un vernís i una emulsió de gelatinobromur. A l'interior de la càmera fotogràfica, la placa s'exposava al revés: la llum havia de travessar el vidre abans d'incidir sobre la capa sensible.
Amb la utilització del suport plàstic, va adoptar la denominació de Filmcolor i, posteriorment, de Lumincolor quan es va comercialitzar en rotlle.
Aquest procediment va perdurar fins a mitjans dels anys 30, moment en què apareixen els procediments cromogenis, com la diapositiva Kodachrome (1935).

En aquesta exposició es mostren els 18 autocroms que Joan Masó i Valentí va realitzar l’any 1923 amb una càmera estereoscòpica.


Més informació sobre Joan Masó i Valentí a: Joan Masó i Valentí (1883-1973). Fotos. (Girona en imatges; 9). Girona : Ajuntament de Girona, 1994.