Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

L'Ajuntament de Girona reobre, vint anys després, el refugi antiaeri de la plaça del Carril (avui Poeta Marquina)

Vint anys després de la seva primera i fugaç obertura - durant el mes de juliol de 1990 - l'Ajuntament de Girona ha reobert el refugi antiaeri de la Guerra Civil (1936-1939) situat sota la zona de jocs infantils de l'actual plaça Poeta Marquina.

Foto

Dissenyat per l'arquitecte gironí Josep Claret Rovira i construït durant la segona meitat de 1938, aquest refugi fou el més petit de nova planta que es construí a la ciutat. Els seus 263,06 m² (dels quals només 150,09 m² eren útils) li conferien una capacitat de més de 250 persones. A banda de l'aigua acumulada - uns 15 cm. - per culpa de les filtracions, l'estat actual del refugi és molt bo degut a la immillorable tècnica constructiva emprada que li donà una gran solidesa.
La seva reobertura, ha consistit en un petit sondeig que ha permès l'accés a tècnics municipals per tal d'avaluar-ne el seu estat de conservació. Aquesta revisió s'ha produït gràcies al treball d'investigació i catalogació dels elements de defensa passiva de la ciutat construïts durant la guerra que durant el darrer any venen realitzant els historiadors Jaume Prat Pons i Jordi Pericot Dilmé a instàncies del Museu d'Història de la Ciutat i que culminarà amb la inauguració, el proper dia 20 de maig, de la nova sala estable del museu dins els refugi antiaeri del Jardí de la Infància. On trobarem una instal·lació museogràfica sota el títol Bombes sobre Girona , que repassarà la xarxa de defensa passiva de la ciutat durant la Guerra Civil i el farà visitable per a grups amb concertació prèvia. I més, endavant està prevista la publicació d'aquest treball de recerca.


TORNAR

 

© 2019 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte