Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

La segona ruta de l'exili ens va portar a Agullana

En el 87è aniversari de la proclamació de la República, la passejada ens evocava a l'Agullana durant la retirada, plena de refugiats i seu de les administracions públiques de la República, i de la Generalitat de Catalunya.

Foto

Volem agrair a totes les persones que ens han acompanyat en aquesta ruta i a l'equip que ho ha fet possible Salomó Marquès i Jordi Font. I en aquest cas, cal fer una menció especial a Marina Gutés, alcaldessa d'Agullana per les facilitats i gestions amb la família propietària del Mas Perxers, que ens el van obrir en exclusiva. I no oblidem els excepcionals guies, que es van unir: Enric Tubert i Eric Forcada.

Al llarg de la guerra, Agullna es va anar omplint de refugiats, la majoria de les cases de famílies benestants d'Agullana van ser confiscades per la República i s'hi van establir delegacions de diverses administracions públiques de la República, com ara l'Estat Major Central de l'Exèrcit, el Ministeri d'Estat, el Ministeri d'Hisenda, el Ministeri d'Agricultura, la Presidència de la Generalitat, la Conselleria de Cultura de la Generalitat i delegacions del Govern d'Euskadi i de l'URSS. també s'hi van establir les residències de diverses autoritats polítiques i militars, com ara el general Vicente Rojo o els presidents Juan Negrín, Lluís Companys i José María Aguirre.

El Mas Perxers, a principis del 1939, va ser la darrera seu de la Generalita de Catalunya, de la Institució de les Lletres Catalanes i dipòsit de salvaguarda d'obres d'art català.

Varem visitar l'exposició "L'exili cultural català de 1939" a Agullana, Així com la col·lecció permanent i la mostra temporal " Camp dels Haras, 1939. Fontseré i Clavé a la llum de Martí Vives", del MUME.


TORNAR

 

© 2019 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte