Ajuntament de Girona
Sol·licitud d'ocupació de la Devesa

Calendari actuacions voluntaris de l'ADF de Girona

Els voluntaris/àries de l'ADF han lliurat a l'Ajuntament de Girona un calendari del 2011 a on s'hi assenyala un dia de cada mes en què es troben i realitzen intervencions tals com tasques de tractament de la vegetació per la prevenció d'incendis forestals, recuperació d'espai i elements d'interès etnològic (fonts, murs de pedra seca...) recuperació de camins i neteja dels marges pel pas de les dotacions de bombers de la Generalitat, formació pel suport en la intervenció en incendis forestals, coneixement de l'àmbit propi del territori i desenvolupament de tasques de sensibilització i informació a la població.

calendari

Calendari 2011 amb les sortides previstes assenyalades amb groc

Exemples d'actuacions realitzades

Tractament de la vegetació per la prevenció d'incendis forestals i recuperació d'espai i elements etnològics:

Les tasques consisteixen en el desbrossament d'arbustos al marge del camins, tallada de branques sobresortints per aconseguir l'alçada lliure mínima de pas o de gàlib de 4,5 metres (pas camions bombers), tractament de les restes generades i restauració dels trencaaigües que disminueixen l'erosió del ferm natural dels vials.Coneixement del territori i de la xarxa viària de pre-extinció:
Les persones voluntàries de l'ADF de Girona tenen el dret i el deure de formar-se

  • Les ADF de Llagostera i Gavarres Nord varen organitzar el passat mes d'abril, amb el suport de la Federació de les Gavarres, les jornades de formació de suport a la intervenció en incendis forestals, obertes a tots els voluntaris de les ADF de la Federació i dels massissos d'Ardenya-Cadiretes i Montgrí. Les persones voluntàries de l'ADF de Girona hi varen assistir.
Tasques de sensibilització i informació a la població i els visitants sobre les zones i èpoques de perill d'incendi i, en general, sobre el comportament en el bosc.

  • Les persones voluntàries realitzen visites al masos i habitatges de la vall de St. Daniel i de les Gavarres informant-los de l'existència i funcions del grup de voluntaris, així com del coneixement a tenir en compte per la prevenció d'incendis forestals (consciència del risc i preparació de la propietat en la gestió de la vegetació) i les indicacions a seguir en la declaració d'un incendi forestal.

El passat 29 de maig de 2011, la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat va convocar a tots els caps operatius i membres de les juntes de les ADF de Catalunya a una jornada informativa al santuari dels Àngels a Sant Martí Vell. En la jornada, que hi varen assistir els voluntaris de l'ADF de Girona, es realitzà una demostració en camps de Madremanya d'una nova tècnica d'extinció d'incendis en espais de conreus, es parlà de l'obertura d'espais en massissos forestals per a la creació de zones segures, s'informà sobre la xarxa única de telecomunicacions de les ADF's, s'explicà els nous carnets grocs d'intervenció i els carnets verds de suport i logística entre d'altres temes.
La jornada comptà amb la presència del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, i del director dels Serveis Territorials a Girona, Jordi Aurich.
El 7 de juny de 2011., Segons el decret 64/1995 de mesures de prevenció d'incendis, a partir del 15 de juny no s'autoritzen treballs que generin restes vegetals. Per aquest motiu els voluntaris, amb la imminent data a tocar, han incrementat les intervencions per la prevenció d'incendis forestals programades pels dissabtes, per a millorar les mancances en el pas de gàlib de la xarxa viària de pre-extinció que es detectaren en la visita organitzada conjuntament amb els bombers de Girona.
Per a més informació sobre el voluntariat de l'ADF de Girona contacteu amb l'Àrea de Medi Natural al 972 010 224.

© 2018 Ajuntament de Girona  |  Accessibilitat