La màgia de l'alimentació Ref.: 1117

Es tracta d'un taller-espectacle on durant 50 minuts hi ha una sèrie de jocs de mans que proporcionaran informació sobre conceptes d'alimentació saludable i de nutrició. Intercalats entre aquests jocs, hi haurà demostracions experimentals espectaculars que faran servir aliments i elements de la cuina que portin a l'alimentació saludable.

El taller-espectacle participatiu contindrà explicacions de les característiques nutricionals dels aliments, i de les seves transformacions químicofísiques.

Els jocs i els experiments s'adaptaran a les diferents edats escolars

Entre els jocs de mans que es faran sobre l'alimentació saludable, aquests ens són alguns:

- Endevinació de les calories d'un menú saludable

- Les parelles d'aliments saludables

- El viatge per l'alimentació

- Joc binari dels aliments

- Les famílies de components alimentaris

- El nus de l'spaghetti

- Donuts i pomes quirals

 

Entre els experiments espectaculars relacionats amb la cuina, hi hauran el següents, que permeten també educar en ciència, i relacionar l'alimentació saludable amb les diferents disciplines científiques:

- Ou ferrat verd

- Truita francesa verda

- Separació de l'aigua i de l'oli

- El brou de col lombarda, indicador àcid-base natural

- Les rodelles d'embotit, útils per a les matemàtiques

- La desnaturalització de proteïnes

- La sal i el sucre, ni poc ni massa

- La ciència dels ous: de l'ou de gòtllara a l'ou d'estruç.

 

Finalment, es poden fer sessions més participatives i pràctiques, en funció de les demandes, que pot proporcionar-hi valor afegit.

  • Experiments densitat/Viscositat (colacao amb llet, comparat amb farina de blat de moro amb llet)
  • Mesura de la densitat, del canvi de viscositat, líquids no
  • Muntatge de poliedres a partir de fruites (pomes, melons, carbasses)
  • Observant les formes geomètriques dels aliments
  • Construcció de petites molècules a partir de grans de raïm
  • Construccions geomètriques amb pasta (veure
  • El dònut quiral
  • Esferificacions i gelatines
  • Formes amb pasta de sucre modelable

Amb aquesta activitat es volen treballar els valors de l'alimentació saludable, la ciutadania científica i la creativitat.

A qui s'adreça: cicle superior d'educació primària, educació secundària obligatòria, educació secundària postobligatòria i adults
Calendari: durant el curs escolar
Durada aproximada: 50 minuts

Nombre d'alumnes per grup: grup/classe

Condicions:
  • Hi ha un límit de grups per participar en aquesta activitat, per la qual cosa s'establiran uns criteris de priorització en el cas que no es puguin atendre totes les sol·licituds.

  • Lloc:
  • A l'aula
  • Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Edifici Monturiol. Línia bus urbà: L8
  • Preu: 4 €/alumne
    Objectius:
  • Formar els joves en l'alimentació saludable
  • Fomentar una visió científica de l'alimentació i el menjar
  • Conscienciar que la cuina és un laboratori químic
  • Estimular la creativitat i el joc
  • Inscripcions: Inscripcions amb 30 dies d'antelació a c4dudg@gmail.com
    Més informació: http://magsci.eu/imcgi
    http://c4d.udg.edu
    Organitza: Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG
    Tancar finestra