Arxiu Municipal de Girona Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial
Ajuntament de Girona

Barris i indrets

La Força Vella

Primitiu recinte de la ciutat romana del qual conservava les muralles amb afegits carolingis i importants reformes del temps de Pere el Cerimoniós. Ocupa el vessant d'un dels contraforts de les Gavarres amb un desnivell notable entre el castell de Gironella, a llevant, i el carrer de Ballesteries, a ponent, d'uns seixanta metres. Per les favorables condicions topogràfiques, aquest recinte acomplí a la perfecció la funció principal que tingué encomanat des del moment just de la seva fundació, la de clau del regne.

En aquest període, 1535, era primordialment el barri eclesiàstic dominat per la Seu, el palau episcopal i per diversos ardiaconats i edificis pietosos com podia ser la Pia Almoina. Curiosament en aquest recinte murat, deixant de banda la catedral, només hi havia dues petites esglesioles, Santa Maria de les Puelles i Sant Genís, disposades simètricament, a la part occidental de l'antiga plaça del Mercadell, davant de les escalinates de la Seu.

L'eix principal d'aquest nucli era el carrer de Sant Llorenç, antic carrer major del Call i abans kardo maximus de la ciutat romana, tram intra muros de l'antiga Via Augusta.

Tornar
© 2019 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Crèdits  |  Accessibilitat