Us trobeu a » Novetats » Notícies

Nostàlgia i energia, protagonistes de la gran nit de Gossos

Amb la col.laboració de nombrosos artistes i la Geriona infantil.

3 DE JUNY DE 2018

La d'ahir va ser una festa d'aniversari col·lectiva, viscuda i emotiva, que volia reivindicar 25 anys de trajectòria musical: amb una mirada al passat, i esperança en el futur. I és que aquestes dues dècades i mitja, Gossos han viscut moments àlgids i anys més difícils, però han aconseguit el més impensable i impagable per a qualsevol grupet d'amics que comença a fer cançons: que algunes de les seves composicions siguin la banda sonora de, com a mínim, les més de dues mil persones que ahir omplien de gom a gom la sala més gran de L'Auditori barceloní, la Pau Casals. I ho feien entregant-se des del minut zero a la causa musical de la vetllada.

Així doncs, l'inici de la vetllada no la van protagonitzar els manresans, sinó tota una rua d'amics, alguns d'anys enrere i altres de la nova fornada. Els encarregats d'estrenar l'escenari van ser Els Amics de les Arts, que van escollir la mítica "Rera teu", d'aquell primer disc homònim editat l'any 1994. Lax'n'Busto, tot i conèixer la banda des dels seus primers temps, van optar per un tema més actual, "Flors i violes", i el van interpretar amb la bona companyia del retrobat Pemi Fortuny. A la festa s'hi sumava el bateria Dídak Fernández (Judit Neddermann, Macaco) i el popular cantant Alguer Miquel, que va sortir amb el quintet per acompanyar-los a "Ara és el moment", tal com ja va fer al disc Zenit (Música Global, 2016). La sorpresa va arribar quan, just després, tota la tropa de Txarango va sumar-se a l'espectacle per passar per un filtre mestís la cançó "No és nou". Però encara n'hi havia més: Blaumut van escollir un clàssic, "Condemnats", i el deliciós duet format per Judit Neddermann i Ramon Mirabet, amb guitarra i veu respectivament, va escollir "Si torno a néixer". Els guanyadors del concurs de covers, Vox In Heaven, van triar "Pensa en els dies", i tampoc van fallar a la cita Sopa de Cabra, que no es van poder estar de clamar un 'Bona nit, malparits', abans d'entonar "Buscant".

Gossos van agafar protagonisme a la segona part de la festa, contents i emocionats. Van engegar recuperant el format de quartet i les cançons antigues, amb un medley on van ressonar "Tot és fosc", "Pensa en els dies", "Baby only you", "Aquest estiu", "Mira'm bé"... Després d'aquest tastet nostàlgic, va arribar el format elèctric, i el record a tots els presos i exiliats i a les seves famílies, que ràpidament es va fer seu un públic alçat i cridant 'llibertat'. "Pareu el món", "Deixa't portar" i "Pluja d'estrelles" (amb els més xics del cor Geriona) van ser algunes de les cançons que van interpretar, per arribar al mític moment de "Corren", en què entre bambolines ja es va sentir el crit característic de Macaco, un altre que no es va voler perdre la festa. El que semblava el final del concert el va protagonitzar tota la colla que havia pujat a l'escenari per cantar, col·lectivament, "Quan et sentis de marbre". Va ser una reproducció actualitzada del que va ser el fi de festa de l'enregistrament del disc Directament (Música Global, 1998), això sí, amb vint anys més a les espatlles.

Crònica Enderrock: Elisenda Soriguera i Farrés
Fotos: Xavier Mercadé

Llegiu la crònica sencera

Tornar