Ajuntament de Girona

Salut emocional

D'emocions n'hi ha de molts tipus: alegria, por, tristesa, ràbia, fàstic... Classificar-les és difícil però generalment tendim a parlar de les emocions desagradables com a emocions negatives i de les agradables com a positives. Des del punt de vista evolutiu això no és així. Totes són importants i essencials ja que t'ajuden a créixer com a persona.

La relació que s'estableix entre les teves emocions i els teus sentiments formen el teu MÓN AFECTIU que inclou els desitjos, les passions, les il•lusions, les fantasies, el concepte que tens de tu mateix/a,... Cada cultura regula les emocions i els sentiments a través de normes, valors i convencions socials. Així, en la nostra cultura occidental, els valors sobre la masculinitat i feminitat determinen quins comportaments pertoquen a cada sexe, per exemple qui pot plorar i qui no, i això pot tenir conseqüències negatives o positives per a la salut emocional de les persones.

D'altra banda les vivències emocionals i l'expressió de les teves emocions estan determinades, en part, per la teva personalitat, i podríem dir que personalitats molt impulsives i personalitats molt tímides poden tenir dificultats per expressar les emocions. Aquesta personalitat la conforma una part innata (que ja portes en el moment de néixer) i una part adquirida a partir dels aprenentatges i les experiències amb l'entorn. Això fa que la personalitat pugui anar variant i es pugui anar modelant al llarg de tota la vida. Aquesta manera de ser tindrà molt a veure amb com gestionaràs les teves emocions.

La gestió emocional passa per desenvolupar les anomenades habilitats socials, entre les quals podem destacar:

Autoconsciència: posar-te en contacte amb el que sents. Aprendre a planificar les teves accions amb paciència i control.

Comunicació: saber expressar de forma adequada el que sents.

Motivació: identificar allò que t'estimula i t'agrada ja que això et permet créixer i et dóna plaer.

Empatia: tenir la capacitat de percebre com se senten les persones que tens a prop tot i que no pensem com elles.

Bones relacions interpersonals: fer que els altres se sentin bé en la teva companyia.

Tot això et permet poder gaudir d'un millor estat de salut físic i psíquic, millorar les relacions i tenir més èxit en la vida.

Malgrat tot segur que sovint et costa adonar-te de si allò que sents i experimentes és normal o no, ja que hi ha certes reaccions emocionals que es produeixen de forma persistent i et poden fer pensar que hi ha algun problema. Algunes d'aquestes situacions podrien ser:

Tristesa sense saber-ne el motiu

Irritabilitat freqüent

Aïllament de la família i dels amics

Pèrdua o augment de la gana i/o pes

Dificultat per dormir o excés de son

Falta d'energia o cansament

Baixa autoestima

Sentiments de desesperança

Dificultats en les relacions sexuals compartides

Necessitat de consumir alguna substància per estar bé amb un/a mateix/a i amb els altres

Etc.

Poder parlar de tot el que et passa i del que sents amb algú de confiança et pot ajudar a veure les coses diferents i a gaudir d'un millor estat de salut tant físic com emocional.

© 2018 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat