Ajuntament de Girona

Drogues: cànnabis

El cànnabis és una substància que, en petites quantitats, tant pot ser relaxant com estimulant. En grans quantitats pot tenir un efecte al·lucinogen. De la planta del cànnabis s'extreu l'haixix (s'obté de la resina premsada de la planta), l'oli d'haixix i la marihuana. El cànnabis s'acostuma a fumar, amb tabac o sense, o a barrejar-lo amb aliments: galetes, pastissos... En aquest darrer cas, els efectes tarden uns 30 minuts a aparèixer. Tot i que no és el més habitual, pot generar dependència física, i el que sí que és normal és la dependència psicològica que acostuma a ser molt important El Delta-9-TCH (tetrahidrocannabinol) principi actiu del cànnabis, és una substància molt soluble en greix i arriba ràpidament al cervell on s'acumula i d'on s'elimina molt lentament, per la qual cosa una setmana després de consumir-ne l'organisme només ha aconseguit eliminar-ne un 50%. El consum a llarg termini pot comportar problemes respiratoris, sobretot si es barreja amb tabac, trastorns emocionals, síndrome amotivacional, psicosis del cànnabis i altres trastorns mentals associats al consum de drogues en general.

Coses que has de saber:

L'impacte psicològic del consum de cànnabis té especial rellevància entre els joves i pot causar problemes de concentració, pèrdua de memòria a curt i mitjà termini, dificultats en l'aprenentatge, crisis d'ansietat i predisposició de la persona a patir trastorns mentals.

Cànnabis i conducció són incompatibles.

El cànnabis tot i ser un producte natural no és un producte innocu, per tant el seu consum provoca alteracions en el funcionament normal del cervell.

És cert que el cànnabis té efectes terapèutics com moltes altres drogues, però això no vol dir que se'n pugui consumir sense un control mèdic. No cura res, sí que pot pal·liar els efectes secundaris d'alguns tractaments de quimioteràpia per a persones amb algun tipus de càncer.

Tot i que una persona només consumeixi cànnabis els caps de setmana, en tractar-se d'una substància d'eliminació lenta, el TCH s'anirà acumulant en el cervell i anirà produint alguns dels seus efectes.

TORNAR
© 2018 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat